Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MEDTRONIC START EERSTE KLINISCHE STUDIE VAN ENDURANT STENTGRAFTSYSTEEM VOOR BEHANDELING VAN ABDOMINAAL AORTA-ANEURYSMA

Klinische stentgraft met een innovatief ontwerp voor een minimaal-invasieve behandeling van patiënten met een afwijkende anatomie

HEERLEN - 19 december, 2007 - Vandaag kondigde Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) de start aan van de eerste klinische studie van het Endurant stentgraftsysteem, een experimentele behandeling van een abdominaal aorta-aneurysma (AAA) en een belangrijke stap in de richting van uitbreiding van de minimaal-invasieve endovasculaire therapieën.

De studie draagt bij aan het doel van Medtronic om artsen een grotere verscheidenheid aan oplossingen te bieden voor de behandeling van patiënten met AAA - een gevaarlijke uitstulping of zwakke plek in de aortawand die kan scheuren, en, indien onbehandeld, fatale gevolgen kan hebben. De AAA-stentgraftportfolio van het bedrijf bestaat momenteel uit het AneuRx AAAdvantage®-platform in de Verenigde Staten en het Talent AAA-platform buiten de Verenigde Staten. Het Endurant stentgraftsysteem, dat zeer flexibel en makkelijk te plaatsen is, is beter te hanteren en traceren in een kronkelige aneurysmatische anatomie.

"Het Endurant stentgraftsysteem is veelbelovend als minimaal-invasieve behandeling voor AAA bij patiënten met een afwijkende anatomie," aldus prof. dr. Hence Verhagen, hoofd vasculaire chirurgie van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, Nederland, en hoofdonderzoeker van de Endurant researchstudie. "Het systeem beschikt over diverse vernieuwende ontwerpkenmerken die een antwoord bieden op problemen als de afdichting, het goed aansluiten tegen de vaatwand bij een kronkelige anatomie, en de plaatsing bij uitzonderlijk moeilijke AAA-gevallen."

De eerste implantaties van het Endurant stentgraftsysteem werden uitgevoerd door prof. dr. Verhagen en prof. dr. Frans Moll in het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland en prof. dr. Giovanni Torsello en dr. Thomas Umscheid in het St. Franziskus-Hospital in Münster, Duitsland.

Met de Endurant researchstudie zal in zeven centra in Nederland en Duitsland de veiligheid en doeltreffendheid van het Endurant stentgraftsysteem worden geëvalueerd. De resultaten zullen worden gebruikt ter ondersteuning van de CE-merkaanvraag, de Europese goedkeuring door de regelgevende instanties.

Daarnaast heeft Medtronic ook de voorwaardelijke goedkeuring gekregen om begin 2008 zijn IDE-studie (Investigational Device Exemption) van het Endurant stentgraftsysteem te starten in de Verenigde Staten. De hoofdonderzoeker van de Amerikaanse researchstudie is dr. Michel Makaroun, professor en hoofd vasculaire chirurgie van de University of Pittsburg School of Medicine.

"Het Endurant stentgraftsysteem onderstreept ons streven naar het ontwikkelen van nieuwe en betere manieren voor de behandeling van AAA met behulp van minimaal-invasieve medische technologieën," aldus Katie Szyman, vice president en general manager van Medtronic Endovascular Innovations. "Het is een volledig nieuw platform binnen onze steeds groter wordende portfolio van endovasculaire behandelingsopties."

Met meer implantaties dan welk ander bedrijf ook, is Medtronic al meer dan tien jaar een vernieuwer en marktleider binnen de endovasculaire stentgraftindustrietak. Sinds 1995 heeft Medtronic al meer dan 100.000 patiënten behandeld met een aorta-stentgraft. Het bedrijf beschikt momenteel over de meest uitgebreide portfolio van endovasculaire stentgrafts binnen deze industrietak. Deze omvat het AneuRx AAAdvantage abdominaal stentgraftsysteem in de Verenigde Staten, en het Talent abdominaal, Talent thoracaal en Valiant thoracaal stentgraftsysteem buiten de Verenigde Staten. Bovendien heeft Medtronic bij de FDA een goedkeuringsaanvraag ingediend voor het Talent abdominaal en thoracaal stentgraftsysteem in de Verenigde Staten.

Het Endurant stentgraftsysteem is momenteel alleen beschikbaar als onderdeel van de Europese researchstudie en is nergens ter wereld goedgekeurd voor commercieel gebruik.

Stentgrafts vormen een belangrijke alternatieve behandeling voor open chirurgie voor het herstellen van aorta-aneurysma's. Het is aangetoond dat ze even doeltreffend zijn als open chirurgie, maar met minder complicaties en een kortere herstelperiode.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Marc Van Aperen
PR & Communications Manager Benelux Medtronic
GSM +32 473 777 366
marc.van.aperen@medtronic.com

Over Medtronic
Medtronic, Inc. (www.medtronic.com), met hoofdkantoor in Minneapolis, is wereldwijd marktleider op het gebied van de medische technologie. Voor miljoenen mensen ter wereld biedt Medtronic oplossingen om hun pijn te verlichten, hun gezondheid te herstellen en hun levensduur te verlengen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Tolochenaz, Zwitserland. Het Nederlandse verkoopkantoor van Medtronic is gevestigd in Heerlen. Heerlen herbergt ook het Europese IT- en financiële service center en het grootste internationale distributiecentrum van Medtronic. In Zuid-Nederland heeft Medtronic verder nog een vestiging in Maastricht, het Bakken Research Center, en een productiefaciliteit van perfusiesystemen in Kerkrade. In Arnhem bevindt zich het hoofdkantoor van Medtronic Subcutaneous Diagnostics & Monitoring, dat wereldwijd verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en verkoop van implanteerbare hartritmemonitors. Website: www.medtronic.nl

Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden zoals de verklaringen beschreven in het jaarrapport van Medtronic, Formulier 10-K voor het jaar eindigend op 27 april 2007. De feitelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten.

-einde-


---- --