Time : 11:16:59
Date : 19 December 2007
Sender Name: VK GROUP

VK STUDIO ONTWERPT NIEUWBOUW ZIEKENHUIS MECHELEN

VK STUDIO Architects, Planners & Designers uit Roeselare is door vzw Emmaus aangeduid als ontwerper van het nieuwbouwziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen. VK STUDIO kwam als laureaat uit de bus na een selectieprocedure die meer dan één jaar in beslag nam. Het nieuwe ziekenhuis zal verrijzen op de site Roosendaelveld en is goed voor ongeveer 700 bedden. Het AZ Sint-Maarten koos voor VK STUDIO vanwege de creatieve wijze waarop de ontwerper het eisenprogramma van het ziekenhuis vertaalde in een architectuur met aandacht voor een kwalitatieve en efficiënte zorgverlening, de groene omgeving en duurzaam bouwen.

Midden 2006 schreef het Sint-Maarten ziekenhuis een aanbesteding uit voor een nieuw algemeen ziekenhuis, bestaande uit 642 bedden + 81 bedden daghospitalisatie. VK STUDIO stelde zich kandidaat, en werd geselecteerd op basis van het ingezonden dossier en het schetsontwerp. VK STUDIO diende een ontwerp in, gebaseerd op de concrete noden en situatie van het ziekenhuis, dat uiteindelijk weerhouden werd.

Een patiëntgericht ziekenhuis

Bij de selectie van de ontwerper werd veel aandacht besteed aan de wijze waarop het architectenbureau een bijdrage levert aan de zorgprocessen rond de patiënt. Zo wordt de structuur maximaal afgestemd op het zorgtraject dat de patiënt doorloopt. Het chirurgisch dagziekenhuis zal nauw aansluiten bij het operatiekwartier. De complexe diensten die bijdragen aan de acute zorgverlening zoals de spoedgevallen, de intensieve zorgafdeling, het operatiecomplex en de medische beeldvorming zullen gegroepeerd worden op de "hotfloor". De patiënt krijgt hierdoor de beste behandeling, maar ook voor de medewerkers zal de zorgverlening veel efficiënter verlopen waardoor meer tijd vrijkomt voor de directe patiëntenzorg.
Naast een optimalisatie van het zorgtraject staat het recht op privacy, comfort en informatie voor de patiënten centraal in de doelstellingen van het nieuwbouwziekenhuis. De perceptie van kleinschaligheid, korte loopafstanden en een logische indeling van het gebouw moet dit grootschalig ziekenhuis een warme en menselijke uitstraling geven. Dit wordt versterkt door een centraal gelegen zorgboulevard met faciliteiten zoals cafetaria, shops, ombudsdienst en een informatiecentrum voor het ruime publiek en zorgverstrekkers van binnen en buiten het ziekenhuis.

In het nieuw regionaal ziekenhuis zullen de diensten van de 3 campussen worden samengebracht in Mechelen, ter hoogte van het Roosendaelveld. Daarnaast zal een sterk uitgebouwde polikliniek de medisch specialistische raadplegingen en ambulante behandelingen aanbieden.

Gespecialiseerde ontwerper

Het schetsontwerp van VK STUDIO uit de selectieprocedure zal de basis vormen voor het definitief ontwerp. Vanuit een duidelijke formulering van doelstellingen voor patiënten, medewerkers, bezoekers en verwijzende artsen zullen de meest geavanceerde technieken en ideeën op vlak van zorgverlening en bouw bestudeerd worden. Verder analyseert VK STUDIO de bestaande ziekenhuiswerking in samenwerking met het AZ Sint-Maarten en dit door middel van uitgebreide gesprekken met de gebruikers van het ziekenhuis. Het resultaat moet een ziekenhuis zijn waar patiënten, medewerkers en bezoekers zich thuis voelen.

Begin 2008 start VK STUDIO met de eerste schetsontwerpen om in 2009 de plannen te kunnen finaliseren. Om die ontwerp- en functionele plannen te realiseren ontwikkelde VK STUDIO onder meer simulatiemodellen om de verschillende circulatiestromen van het ziekenhuis te ontleden. Zodoende voorziet het ontwerp in een doordachte opsplitsing en sturing van de verschillende doelgroepen. Daarbij werd ook rekening gehouden met mogelijke toekomstige uit- en inbreidingen van het ziekenhuis.

Bij de inplanting op de site werd gekozen voor een compacte structuur met een duidelijk perspectief door een afwisseling van open en gesloten ruimten. De architecten streven er naar een functioneel gebouw te ontwerpen met een sterke identiteit, waar patiënt en gebruiker zich thuisvoelen. Dit ontwerp moet, mede door de expertise van VK STUDIO in de gezondheidszorg, resulteren in een "helend landschap".

Ook naar duurzaamheid toe, werd een duidelijke visie geïntegreerd in het gebouw: een integraal waterbeheer door middel van groendaken en waterbekkens, het bouwen van een performante "huid" rond het gebouw met een laag K-peil, het vermijden van luchtlekken, warmterecuperatie en het streven naar beperkte warmtelast door een uitgekiende zonwering, die mee de architecturale identiteit van het gebouw bepaalt.
De bouw van het ziekenhuis start in 2010 en de uiteindelijke oplevering is voorzien in 2014. Het AZ Sint-Maarten plant de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis tegen 2015.

Contact voor de pers:
Kristel De Wever, communicatiedienst AZ Sint-Maarten Tel. : 015 40 96 84
GSM : 0499 518 385
kristel.de.wever@emmaus.be

Serge Cappon, press contact VK GROUP
Tel. : 051 26 20 20
GSM : 0473 970 152
serge.c@vkgroup.be

VK STUDIO Architects, Planners & Designers

VK is een multidisciplinaire groep met meer dan 50 jaar ervaring en expertise in het ontwerpen van grootschalige en complexe bouwprojecten in de publieke en private sector.

VK STUDIO is actief in het publieke segment en concentreert zich op de gezondheids- en onderwijssector, met als referenties onder andere het O.L.Vrouwziekenhuis (Aalst), het AZ Sint-Jan AV (Brugge) en het nieuw te bouwen H. Hartziekenhuis Roeselare-Menen, het renovatie- en nieuwbouwproject Erasmus in Anderlecht en de nieuw te bouwen revalidatie-afdeling van het CHU Liège.
Daarnaast heeft VK STUDIO talrijke rust- en verzorgingsinstellingen op haar conto. In de onderwijssector kwam VK STUDIO onlangs in het nieuws met de opening van het departement PIH voor de Howest. Eén van de meest in het oog springende projecten is het nieuwe Gerechtsgebouw in Antwerpen, waar VK STUDIO, in partnership met de Britse architect Lord Richard Rogers en ARUP, voor tekende.

Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten : feiten & cijfers

Het AZ Sint-Maarten werkt op 3 campussen


- AZ Sint-Maarten campus Leopoldstraat - Leopoldstraat 2 in Mechelen
- AZ Sint-Maarten campus Zwartzustersvest - Zwartzustersvest 47 in Mechelen

- AZ Sint-Maarten campus Rooienberg - Rooienberg 25 in Duffel

De getallen


- artsen: 150

- personeelsleden: 1500

- aantal ziekenhuisbedden: 691

- aantal plaatsen in daghospitalisatie: 80

- jaarlijks worden er ongeveer 40.000 patiënten opgenomen. De helft daarvan wordt behandeld in het dagziekenhuis. Daarnaast bezoeken meer dan 180.000 patiënten de poliklinieken.

- het AZ Sint-Maarten bedient een ruime regio rond Mechelen en Duffel, die zich uitstrekt van Ranst tot Zemst en van Londerzeel tot Heist-op-den-Berg

Nieuwbouwziekenhuis


- 642 bedden en 81 plaatsen daghospitalisatie, poliklinische diensten, medisch-technische diensten

- locatie Roosendael - Mechelen

- geraamde kostprijs: 180 milj. ¤

Organisatie


- hoofdzetel: AZ Sint-Maarten - Leopoldstraat 2 - 2800 Mechelen
- algemeen directeur: Jan Ennekens

- het AZ Sint-Maarten maakt deel uit van de vzw Emmaüs, christelijke vereniging voor gezondheids- en welzijnszorg. In de meer dan 20 zorgvoorzieningen van Emmaüs werken ruim 5000 mensen.

URL: http://wwwvkgroup.be/ShowNews.asp?CT=961&ID=1183 http://wwwvkgroup.be/ShowNews.asp?CT=961&ID=1184
http://www.sint-maarten.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR