Gemeente Utrecht

Persbericht, 19 december 2007

Trapongeval: Openbaar Ministerie bevestigd visie Leefbaar Utrecht

Het Openbaar ministerie heeft de gang van zaken rond het trapongeval in augustus 2006 nader onderzocht. De uitkomst: Als de gemeente adequaat gereageerd had op een melding over de instabiliteit van de trap, was het trapongeval wellicht te vermijden was geweest. Daarmee haalt het Openbaar Ministerie (OM) op dit punt de conclusies van het rapport van de commissie Schutte volledig onderuit.

Tijdens het debat in de gemeenteraad van 21 november 2006 was Leefbaar Utrecht - op basis van de in het rapport gepresenteerde feiten - al tot de conclusie gekomen dat de commissie Schutte ten onrechte concludeerde dat inspectie van de trap het ongeval niet had kunnen voorkomen. Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Als je niet gaat kijken, weet je ook niet of er iets mis is."

Opportunisme?
Deze kritische analyse van het rapport Schutte was echter voor dovemansoren bestemd: Een grote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad schaarde zich als één blok achter het rapport Schutte en daarmee het college.
Vincent Oldenborg: "Leefbaar Utrecht werd politiek opportunisme verweten. Nu ­ eind 2007 - bevestigt het OM wat wij ruim een jaar geleden al geconcludeerd hebben. In juni 2006 zijn er gemeente- ambtenaren naar de trap wezen kijken en heeft men vastgesteld dat er iets mis was. Men heeft dat vervolgens ook gemeld, maar er is niets mee gedaan. En dus kon het mis gaan in augustus. Helaas."

Leefbaar Utrecht blij met gestaakte vervolging
De keuze van het Openbaar Ministerie om de betrokken ambtenaar niet langer te vervolgen, wordt door Leefbaar Utrecht van harte ondersteund. Leefbaar Utrecht is van mening dat individuele ambtenaren niet persoonlijk verantwoordelijk zijn voor (de gevolgen van) een slecht functionerende gemeentelijke organisatie.
Het is evident waar die verantwoordelijkheid wel ligt: bij het college van burgemeester en wethouders.

Raadsdebat
Leefbaar Utrecht wil, samen met D66 en VVD, op donderdag 10 januari 2008 een raadsdebat houden over de conclusies van het OM in relatie tot de politieke conclusies die door de raad zijn getrokken uit het rapport van de commissie Schutte. Een verzoek hiertoe zal later vandaag ingediend worden.

Verkeerde been
Het gemeentelijk persbericht over de beslissing van het OM is opnieuw een schandalig voorbeeld van het verspreiden van misinformatie. De bevolking wordt door de gemeente moedwillig op het verkeerde been gezet. Het persbericht gaat volledig voorbij aan de kritiek van het Openbaar Ministerie, en focust slechts op de (uitgevoerde) aanbevelingen van de commissie Schutte. Saillant detail hierbij is dat de raadscommissie Bestuur vorige week het kritische Rekenkamer-rapport `Berichten aan de burgers' besprak, waarin de gemeentelijke communicatie op de korrel werd genomen.


--- einde persbericht ---