Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           |19 december 2007             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
Huisvesting nodig voor 2.500 werknemers
Aantal arbeidsmigranten in Den Haag verdubbeld

Het aantal arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Den Haag is binnen een jaar meer dan verdubbeld. In januari 2007 stonden 3.171 mensen uit de zogenaamde MOE-landen ingeschreven bij de gemeente en in december dit jaar was dat aantal gestegen naar 6.456 personen. Voor deze groep is onvoldoende huisvesting beschikbaar waardoor overlast ontstaat door overbewoning en illegale bewoning. Dat concentreert zich in de toch al kwetsbare wijken van de stad. De gemeente Den Haag wil dan ook voor 2.500 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa huisvesting realiseren. Dit om overlast tegen te gaan en zo huisjesmelkers de wind uit de zeilen te nemen. Het Haagse college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een pakket aan maatregelen aangekondigd. Het college verwacht daarnaast van werkgevers dat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor legale huisvesting van hun werknemers.

Den Haag schat in dat jaarlijks circa 5 tot 10 duizend mensen uit Midden- en Oost-Europa voor tijdelijke arbeid naar de haagse regio komen. Ze werken voornamelijk in de land- en tuinbouw in het Westland maar zoeken veelal naar woonruimte in Den Haag. De inschatting is dat woonruimte nodig is voor 4.500 tijdelijke arbeidsmigranten. Omdat er nu onvoldoende huisvesting voor hen is, vallen ze snel in handen van malafide huisjesmelkers. Door overbewoning en illegale bewoning van soms wel tien man op een bovenetage, ontstaan problemen met brandveiligheid, overlast en onhygiënische omstandigheden. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) vindt: "Wanneer we niet zorgen voor legale huisvesting, blijft dit zich in de illegaliteit afspelen. We zien dat huisjesmelkers met name actief zijn in de toch al kwetsbare wijken van de stad en dat zet de leefbaarheid stevig onder druk."

Jaarlijkse woningproductie

Om hieraan een halt toe te roepen, wil de gemeente voor 2.500 arbeidsmigranten huisvesting realiseren. "Dat aantal staat bijna gelijk aan onze jaarlijkse woningproductie, dus dat betekent nogal wat. Onder andere dat je voor andere Hagenaars minder kan bouwen. Dat is zeer onwenselijk want er is nog altijd een tekort op onze woningmarkt, maar we moeten anders gaat het niet goed in de stad", aldus wethouder Norder. De huisvesting wordt gerealiseerd in onder meer het voormalig asielzoekerscentrum aan de Junostraat in de Binckhorst en het verpleegtehuis Vijverzicht. Ook wil het college wooncontainers plaatsen bij de spoorstrook van de Waldorpstraat in Laakhavens. Om kwetsbare wijken te ontzien wordt onderzocht of in enkele andere wijken waar nu nog verbod op kamerverhuur geldt, kamerverhuur toegestaan kan worden. Het streven is in 2008/2009 minimaal 500 woonplekken voor arbeidsmigranten te realiseren. Eind 2009 volgt een evaluatie en wordt het beleid eventueel bijgesteld.

Verder blijft de gemeente intensief controleren op overbewoning om illegale kamerverhuur te voorkomen. De afgelopen anderhalf jaar heeft de gemeente al 24.000 panden volledig uitgekamd. Hiermee zijn honderden gevallen van illegale kamerverhuur stopgezet. Eerder dit jaar heeft Den Haag ook een convenant afgesloten met de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA). Dankzij dit convenant komt er meer legale huisvesting, waardoor illegale kamerverhuur minder kans maakt.

Verantwoordelijkheid werkgevers

De toestroom van arbeidsmigranten uit vooral de voormalige Oostbloklanden heeft volgens wethouder Norder geleid tot een nieuw en complex huisvestingprobleem. "De nieuwe cijfers van Den Haag tonen aan dat het probleem echt niet meer gebagatelliseerd kan worden. Binnen een jaar zijn er 3.300 mensen bij gekomen." De wethouder roept werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan goede huisvesting voor hun werknemers. "De werkgevers in Nederland spinnen garen bij de inzet van deze arbeidskrachten. En daar is ook niets mis mee. Maar er is ook nog zoiets als een verantwoordelijkheid voor je werknemers waarvan een groot deel hier slechts tijdelijk woont. Vanuit het Rijk worden de problemen onderkend maar vanuit werkgevers kant is het angstwekkend stil."

Met de ministers Donner en Vogelaar zijn onlangs afspraken gemaakt. Zo worden adresgegevens van arbeidsmigranten doorgegeven aan de gemeente. Hiermee kan de gemeente gericht controleren op illegale bewoning. Daarnaast komt er nader onderzoek naar de omvang, problemen en knelpunten rondom de instroom van (tijdelijke) arbeidsmigranten. Minister Donner heeft ook toegezegd de werkgevers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Over de problemen met de huisvesting van arbeidsmigranten zal morgen gesproken worden tijdens het Algemeen Overleg van de Commissies SZW en WWI In de Tweede Kamer.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Inge Freriksen, tel. 070 - 353 2622 of 06-21278785

IF/RT/07/271


---- --