Ingezonden persbericht


Persbericht

NPS' Het Klokhuis en KRO Kindertijd beste kinderprogramma's 2007
. Mart Smeets herkozen als favoriete sportpresentator
. Sacha de Boer ook in 2007 meest favoriete nieuwspresentator

Amsterdam, 19 december 2007 - Het Klokhuis van de NPS is het beste kinderprogramma van 2007 voor kinderen vanaf zes tot 18 jaar, zo stellen ouders in het jaarlijkse UPC televisieonderzoek. In de categorie kinderprogramma's voor kinderen tot zes jaar is KRO Kindertijd de grote winnaar. Mart Smeets is de favoriete sportpresentator van het afgelopen jaar. Sacha de Boer de meest populaire nieuwslezer. Namens UPC Nederland voerde Research International het onderzoek uit tussen oktober en december.

Ouders met kinderen tot zes jaar hebben met 23% van de stemmen KRO Kindertijd gekozen als beste kinderprogramma van 2007. In die categorie volgen Sesamstraat (15%) en Nickelodeon met 13% van de stemmen als de nummers twee en drie.

Ouders met kinderen tussen de zes en twaalf jaar verkiezen met 21% Het Klokhuis boven Nickelodeon (14%) en Jetix (10%). Ook in de categorie 'kinderen vanaf 12 tot 18 jaar' wint Het Klokhuis (18%). De tweede plaats in die categorie wordt ingenomen door het Jeugdjournaal. De derde plaats wordt gedeeld: Puberruil en Willem Wever kregen beide acht procent van de stemmen.

Favoriete presentator
Mart Smeets (NOS) is de meest populaire sportpresentator van 2007, maar wordt op de voet gevolgd door Humberto Tan (RTL4). Onder vrouwen is Humberto Tan al even populair als Mart Smeets (beiden 24% van de stemmen). Onder kijkers tot dertig jaar is Humberto Tan met 25% van de stemmen het meest populair. Mart Smeets krijgt hier 16% van de stemmen. Onder kijkers tussen de 30 en 39 jaar moet Mart Smeets het doen met 23% van de stemmen waar Humberto Tan 24% van de stemmen krijgt. Onder kijkers in de leeftijdscategorieën 40-49 jaar en 50 of ouder is Mart Smeets met 34 en 36% van de stemmen de onbetwiste leider. Derde door vrijwel alle leeftijdscategorieën heen is Jack van Gelder (NOS).

Sacha de Boer (NOS) is de favoriete nieuwspresentator van 2007, gevolgd door Philip Freriks (NOS) en Rick Nieman. Philip Freriks krijgt vooral stemmen van kijkers vanaf 40 jaar. In de leeftijdscategorieën van kijkers tot 39 jaar moet hij Rick Nieman (RTL4) voor zich dulden. Jan de Hoop (RTL4) neemt de vierde plaats in.

Sacha de Boer is met 25% van de stemmen vooral populair onder mannen. Vrouwen vinden Rick Nieman en Jan de Hoop net iets beter dan Sacha. De mannen moeten met beiden 16% van de stemmen wél de eerste plaats delen die zij van het vrouwelijk kijkerspubliek toebedeeld krijgen.

Over de survey
Het jaarlijkse Europese Televisieonderzoek van UPC werd door onderzoeksbureau Research International tussen oktober en december 2007 uitgevoerd onder 5.905 respondenten uit dertien landen: Nederland, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, België, Polen, Hongarije, Tsjechische Republiek, Slowakije, Roemenie en Slovenië.

In Nederland namen 450 respondenten deel aan het onderzoek.

Over UPC Nederland
UPC Nederland, een toonaangevende aanbieder van televisie, breedband internet en vaste en mobiele telefoniediensten in Nederland, heeft 2,2 miljoen televisieklanten (waarvan 532.000 klanten met een abonnement op UPC Digital TV), 625.000 breedband internetklanten en 467.000 telefonieklanten (per 30 september 2007). UPC Nederland is een geconsolideerde dochteronderneming van Liberty Global, Inc. (NASDAQ: LBTYA, LBTYB, LBTYK).

= = =