Provincie Overijssel

Persbericht 07-216

Zwolle, 19 december 2007

Verruiming bedrijventerrein en verruiming geluidszone voorlopig van de baan

Geen goedkeuring bestemmingsplan De Zegge in Raalte

Het bestemmingsplan De Zegge VII van de gemeente Raalte krijgt geen goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Overijssel. De goedkeuring wordt onthouden vanwege formele gebreken. Datzelfde geldt voor het bestemmingsplan Herziening zone industrielawaai als gevolg van Zegge VII . Ook hiervoor wordt geen goedkeuring gegeven.

Het bestemmingsplan De Zegge VII heeft betrekking op een gebied ten zuidoosten van de kern van Raalte. Het plan voorziet in een uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein met ongeveer 30 ha. Gelijktijdig is het bestemmingsplan Thematische herziening zone industrielawaai als gevolg van De Zegge VII voorgelegd aan de provincie. De verruiming van de geluidszone is nodig vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein.

In verband met het dreigende verlopen van het voorkeursrecht is het bestemmingsplan De Zegge VII met grote haast opgesteld en door de gemeente vastgesteld. Dit heeft geleid tot een aantal onvolkomenheden in de procedure en de planopzet. De provincie Overijssel kan daarom geen goedkeuring verlenen aan de plannen. De ingediende bedenkingen zijn daarom bij dit besluit buiten beschouwing gehouden.

De belangrijkste onvolkomenheden zijn: strijd met het recht, strijd met het Streekplan en onzorgvuldige besluitvorming.

Strijd met het recht: bij het vaststellen van het plan door de gemeente Raalte was nog geen duidelijkheid over de uitkomst van archeologisch onderzoeken en over het intrekken van de milieuvergunning. Omdat voor dit gebied geldt dat er een uitwerkingsplicht bestaat is deze volgorde in strijd met de wet.

Strijd met het Streekplan: er is in het plan geen aandacht besteed aan het aard en schaal -criterium uit het Streekplan. Er is bijvoorbeeld geen maximale bedrijfsoppervlakte opgenomen. Hiermee wordt geen invulling gegeven aan het streekplanbeleid dat de ontwikkeling van bedrijventerreinen naar aard en schaal passend moeten zijn bij de kern.

Onzorgvuldige besluitvorming: bij de ter inzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan was nog geen rapport beschikbaar waarin de behoefte aan een bedrijventerrein is onderbouwd. Reclamanten konden daardoor pas na vaststelling door de gemeenteraad kennis nemen van de inhoud van dat rapport. Ook hebben reclamanten geen kennis kunnen nemen van de resultaten van het wettelijke vooroverleg tussen provincie en gemeente. Hierdoor zijn de reclamanten in hun rechtsbeschermingsmogelijkheden beperkt.

Gedeputeerde Staten zijn op basis van deze onvolkomenheden van mening dat de bestemmingsplannen in strijd met het recht en het provinciaal beleid zijn vastgesteld door de gemeente.

Informatie: team Communicatie Katja Pronk, telefoon 038 499 92 52 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003