Gemeente Leeuwarden

Omkeer 2.0: innovatie in de zorg een feit

Evenals Stichting Palet, Nieuw Wonen Friesland, Corporatieholding Friesland, Zorggroep Noorderbreedte en Stichting Skewiel-Trynwâlden, ondertekende de gemeente Leeuwarden 19 december de overeenkomst 'Omkeer 2.0' met Stichting Thuiszorg Het Friese Land.

Omkeer 2.0 (Omskuor 2.0) - eerder Sm@rt Caring Communities - is een ambitieus plan voor innovatie in de zorg. Het plan wordt uitgevoerd in zowel een stedelijk gebied als plattelandsomgeving: de Leeuwarder wijk Bilgaard en Trynwâlden. Er wordt onderzocht welke infrastructuren, steunsystemen en gemeenschapsvormen nodig zijn om het woonplezier in de wijk/ op het platteland, de sociale samenhang en deelname te versterken. Hiermee wordt de formele en informele zorgvraag beperkt. Het experiment duurt tot 2010.

De twee gebieden worden de eerste regelluwe zones in Nederland. Dit betekent dat er geëxperimenteerd mag worden met wet- en regelgeving. Er wordt gezocht naar een betere afstemming tussen de zorgwetten, ZorgVerzekeringsWet (ZVW) en Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), en de samenlevingswet Wmo. De samenwerkende organisaties zoeken in dit experiment ook naar een nieuwe balans tussen samenwerking en concurrentie. Het gemeenschappelijke belang van welzijn en zorg wordt hier boven het eigenbelang van onder andere marktgroei gesteld.

ICT vormt in dit project een belangrijke hefboom; niet alleen voor ketenintegratie en dienstverlening op afstand, maar ook met de inzet van de kracht van afstandsonafhankelijke 'slimme media' (bijvoorbeeld mobiele telefoons, webcams, computers en internet) voor de vorming van gemeenschappen. Hiermee willen de partijen de zorgvraag verkleinen.

Omkeer 2.0 is één van de zogenoemde transitieprojecten onder de vlag van het transitieprogramma in de langdurende Zorg (Ministerie VWS). Dit programma is gestart vanuit de maatschappelijke opgave van een stijgende zorgvraag, tekorten op de arbeidsmarkt en het onder druk staan van de kwaliteit van zorgverlening.

De kern van een dergelijke verandering is het kleinschalig zoeken naar en leren over oplossingen voor grootschalige problemen, waarbij veranderingen doorwerken in andere gebieden. Uiteindelijk willen we langs deze weg komen tot een duurzaam structureel nieuw stelsel van wonen, zorg- en dienstverlening.

Aan het transitieproces, zoals men dit in Bilgaard en de Trynwâlden voor ogen heeft, moeten bestuurder en medewerker de eigen organisaties los durven laten en over grenzen van organisaties samen te werken. Hierbij staan de burger en de effecten van samenwerking op het grotere geheel (het zorgsysteem) voorop.

De gemeente Leeuwarden en Tytsjerksteradiel zijn trots op het feit dat er in hun gemeentes zoveel organisaties zijn die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van de gemeente Leeuwarden via telefoonnummer 058 - 233 40 02.