Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europees Parlement misnoegd over vertraging voorstel grensoverschrijdende gezondheidszorg (19/12/07)

Brussel, 19 december - Vandaag zou de Europese Commissie de langverwachte en nu reeds gecontesteerde kaderrichtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg goedkeuren. Bevoegd Commissaris Kyprianou werd verwacht in de Commissie Volksgezondheid van het Europees Parlement om het voorstel toe te lichten. Zijn kabinetschef kreeg echter de moeilijke opdracht mee te delen dat de beslissing verdaagd wordt tot januari. Reden zou de overvolle Commissieagenda zijn die een grondige inhoudelijke discussie niet toeliet.

De kritiek van het Europees Parlement was niet mals: deze vertraging zou de geloofwaardigheid van de Commissie ernstig schaden. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is eveneens ontevreden .Frieda Brepoels: "Kwaliteitsvolle gezondheidszorg is vanzelfsprekend essentieel voor alle Europeanen. De voorbije jaren nam de mobiliteit van patiënten en professionelen aanzienlijk toe, onder andere door de uitbreiding van de EU en de verspreiding van nieuwe technologieën. Dit is des te meer het geval voor grensregio"s zoals de Euregio Maas-Rijn waartoe ook Limburg behoort. Het Europese Hof van Justitie besliste meermaals dat patiënten toegang hebben tot gezondheidsdiensten in de hele EU, ongeacht of ze georganiseerd of gefinancierd worden op nationaal niveau. De toepassing van dit principe in de praktijk levert echter nog ernstige problemen op. Er is behoefte aan duidelijkheid en rechtszekerheid."

Lidstaten zijn bevoegd voor de organisatie en financiering van de gezondheidszorg. Daarom werd gezondheidszorg niet opgenomen in de zogeheten Bolkesteinrichtlijn die de vrijmaking van de dienstensector regelt. De kaderrichtlijn zou rekening houden met de specifieke karakteristieken van de sector en twee doelen vooropstellen: rechtszekerheid bieden aan patiënten en samenwerking tussen lidstaten te ondersteunen om betere zorg te verstrekken.*

Frieda Brepoels: "Deze richtlijn is noodzakelijk. Dit uitstel zorgt ervoor dat het Hof en advocaten in onze plaats beleid voeren, wat ik bijzonder jammer vind. Vermoedelijk is de overvolle agenda van de Commissie slechts een dekmantel voor concrete politieke tegenstellingen over dit gevoelige dossier, bijvoorbeeld over het al dan niet afschaffen van de voorafgaande toelating. Ik sluit het dan ook niet uit dat nog belangrijke wijzigingen aan het voorstel zullen worden aangebracht."


* 1. Rechtszekerheid bieden:

- duidelijk bepalen onder welke voorwaarden grensoverschrijdende gezondheidszorg is toegelaten en betaald wordt;
- voorzien dat patiënten de nodige informatie krijgen over mogelijke behandelingen in andere lidstaten;

- bepalen welke autoriteit(en) verantwoordelijk is (zijn) voor controle en overzicht;

- bepalen wie verantwoordelijkheid draagt in geval van letsels en welke compensatie mogelijk is;

- definiëren van gemeenschappelijke patiëntenrechten. 2. Samenwerking ondersteunen:

- uitbouw van netwerken van referentiecentra;
- het potentieel op vlak van innovatie in gezondheidszorg realiseren;
- werken aan effectbeoordelingen.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu