European Union




---

De wedstrijd "De Europese Unie en non-discriminatie" waaraan alle jongeren van de EU in 2007 konden deelnemen: de Commissie maakt het klassement van de winnende teams bekend
---

Brussel, 17 december 2007

De wedstrijd "De Europese Unie en non-discriminatie" waaraan alle jongeren van de EU in 2007 konden deelnemen: de Commissie maakt het klassement van de winnende teams bekend

"De Europese Unie en non-discriminatie" was de titel van een wedstrijd die op 30 juli 2007 door Franco Frattini, vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor justitie, vrijheid en veiligheid, werd gestart. Europese kinderen en jongeren tussen 12 en 14 jaar en 15 en 18 jaar werden opgeroepen een poster te ontwerpen rond het thema non-discriminatie in de EU. De wedstrijd was bedoeld om de aandacht van de Europese jongeren te vestigen op hetgeen de EU op dat terrein onderneemt. Eerst vond een voorselectie op nationaal niveau plaats en op 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind, werd in elk land een prijsuitreiking georganiseerd. Daarna hield een Europese jury een tweede selectie en vandaag, 17 december, werden de zes winnende teams, namelijk drie winnende teams per leeftijdsgroep naar Brussel uitgenodigd voor een Europese prijsuitreiking, die door de heer Frattini werd voorgezeten. De beste posters kunnen worden gebruikt in toekomstige Europese campagnes op het gebied van discriminatiebestrijding.

Dit initiatief volgt op het succes van de wedstrijd van vorig jaar, "De Europese Unie en de rechten van het kind", die de aandacht van jonge Europese burgers wou vestigen op hun eigen rechten.

De algemene doelstelling van deze initiatieven, waarin kinderen rechtstreeks en persoonlijk worden betrokken, is het combineren van creativiteit, competitiviteit en onderwijs met een bewustwording rond bijzonder gevoelige en belangrijke aspecten van onze samenleving.

Bij de prijsuitreiking verklaarde de heer Frattini dat hij sterk onder indruk was van de belangstelling die de jongeren van Europa voor het thema non-discriminatie hebben getoond: er hebben namelijk niet minder dan 6.153 teams deelgenomen, en dit in het jaar 2007 dat het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen is. Hij voegde hieraan toe dat onze slogan "Allen tegen discriminatie" eraan herinnert dat de afwijzing van discriminatie een gemeenschappelijke doelstelling moet zijn van de Europese Unie, haar lidstaten en al haar jonge burgers of inwoners.

Tijdens de ceremonie heeft de heer Frattini aan elk van de zes winnende teams op Europees niveau een diploma overhandigd, als erkenning van hun inzet, en hun klassement bekendgemaakt.

In de leeftijdsgroep 12-14 jaar:
1^e prijs: Frankrijk
2^e prijs: België


3^e prijs: Portugal

In de leeftijdsgroep 15-18 jaar:
1^e prijs: Tsjechië
2^e prijs: Portugal


3^e prijs: Italië

De beste posters zullen op de website van de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten van de EU en op de Europa-server worden geplaatst. Zij kunnen ook worden gebruikt in toekomstige Europese campagnes op het gebied van discriminatiebestrijding. De Commissie levert reeds lang inspanningen om non-discriminatie in al haar intern en extern beleid te bevorderen.