Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 18 december 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 18-12-2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 18 december 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm .

Eerste tranche subsidieaanvragen Operationeel Programma "Kansen voor West" Het Operationeel Programma "Kansen voor West" is een gezamenlijk programma van de vier provincies en de vier grote steden in de Randstad. Zij verdelen de beschikbare gelden uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling over verschillende projecten op basis van het gemeenschappelijke programma. Op dit moment loopt de eerste tranche van de subsidieaanvragen.

Onder het Operationeel Programma valt de regeling Clusterprojecten. De provincie heeft in haar Economische Visie vier bedrijvenclusters prioriteit gegeven: Transport & Logistiek, Health & Life Science, Water & Deltatechnologie en Greenports. Door het indienen van de Clusterregeling is het mogelijk innovatieprojecten binnen deze vier clusters financieel te ondersteunen. Het gaat daarbij om maximaal ¤ 3,75 miljoen voor de periode 2007-2011. Gedeputeerde Staten hebben direct ook ingestemd met het meefinancieren van vier concrete projecten binnen deze regeling voor maximaal ¤ 2,4 mlln voor de periode 2007-2011:

· Technostarters Delft: ontwikkelen van een krachtig ecosysteem rondom het stimuleren van ondernemerschap, vermarkten van kennis en het starten van een eigen bedrijf vanuit de TU Delft; · Kennisnetwerken en innovatie in clusters: tot stand brengen van op innovatie gerichte netwerken en samenwerkingsverbanden in de vier clusters; · Kennisbruggen: drietal initiatieven om vaker kennis toe toepassen in producten en diensten; · Technopolis Centerr: ca. 8.000 m² huisvesting, faciliteiten voor en begeleiding van startende kennisbedrijven gelinieerd aan de TU Delft; · Biopartner Accelerator: bedrijfsruimte voor startende ondernemers als onderdeel van het Biopartner Centre in Leiden.

Incidentele subsidie Stichting Ondernemersklankbord Stichting Ondernemersklankbord is een coachingsnetwerk voor ondernemers door belangeloze inzet van kennis en ervaring van (oud)ondernemers. Zij dragen er zo aan bij dat minder ondernemers uitvallen. Daarom hebben Gedeputeerde Staten hen een incidentele subsidie van maximaal ¤ 99.325,-- toegeekend om een promotietraject in te kunnen zetten en om 130 extra begeleidingstrajecten te kunnen realiseren.

Statenvraag Hoogspanningstransformatiestation Bernisse Statenlid Loose (PvdA) wil van Gedeputeerde Staten weten hoe de locatiekeuze voor een hoogspanningsstation in Bernisse tot stand is gekomen en welke betrokkenheid de provincie daarbij heeft. In hun antwoord geven Gedeputeerde Staten aan dat er ambtelijk oriënteerde gesprekken zijn gevoerd en de locatie Simonshaven in Bernisse daar als enige mogelijke locatie naar voren is gekomen. De uitwerking van het plan is een verantwoordelijkheid van de gemeente.

Voor deze locatie is gekozen, omdat het station vanuit het recreatiegebied Bernisse nauwelijks zichtbaar is. Met de landschappelijke inpassing levert TenneT een bijdrage aan het realiseren van het krekenplan aldaar. Om die reden vinden Gedeputeerde Staten de locatie Simonshaven geen slechte keuze en hebben zij een verklaring van geen bezwaar (art. 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) afgegeven.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2110 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Incidentele subsidie Stichting Jong Ondernemen
Stichting Jong Ondernemen stimuleert de vorming van studentbedrijven in het beroepsonderwijs. Het doel is een toename van 10% van het aantal starters vanuit het beroepsonderwijs in de periode 2006-2010. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een incidentele subsidie van maximaal ¤ 99.750,---.

Statenvraag afspraken Arriva en NS
Statenlid Van Aelst (SP) wil van Gedeputeerde Staten weten welke afspraken er zijn tussen Arriva en NS op de Merwede-Lingelijn onder andere ten aanzien van de informatievoorziening via de NS-praatpalen op de stations. Gedeputeerde Staten antwoorden dat de afspraak is dat het callcenter van de NS reizigers direct doorschakelt naar de klantenservice van Arriva. Dat gebeurt blijkbaar niet. Arriva heeft hierover overleg gehad met NS, die heeft toegezegd het personeel te instrueren. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het omroepen op de stations van de Merwede-Lingelijn door ProRail doorgaans tijdig en correct is. Zij baseren zich hierbij op de resultaten van steekproeven door Arriva. In het periodieke overleg tussen NS Reizigers, ProRail en Arriva komen dit soort zaken aan de orde.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2105 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

IPPC
GS hebben kennisgenomen van de resultaten van het zogeheten IPPC-project. IPPC is een Europese richtlijn om de milieubelasting van de industrie verder te reduceren. Daartoe dient de industrie de beste techniek die beschikbaar is, toe te passen. De provincie heeft sinds vorig voorjaar 124 bedrijven onderzocht in hoeverre zij voldoen aan de IPPC-richtlijn. 14 bedrijven zijn nog niet volledig IPPC-proof. Met deze bedrijven zijn afspraken gemaakt om dit op korte termijn op te lossen.

Nazorg Steendijkpolder Maasluis
GS hebben besloten een deel van de nazorg van de voormalige bodemsaneringslocatie Steendijkpolder/Albert Schweizerdreef in Maasluis onderhands aan te besteden. Bij de nazorg gaat het erom dat grondwaterverontreiniging vanuit de voormalige stortplaats wordt gezuiverd. Het totale werk moet Europees worden aanbesteed en een dergelijke procedure duurt tenminste vier maanden. Aangezien de lozingsnorm sneller dan verwacht wordt overschreden, moet de zuivering eerder worden opgestart. Dit werk kost maximaal 50.000 euro en zal tot en met mei worden uitgevoerd. Daarna kan voor het overige werk (begroot op 250.000 euro) de partij aan de slag die na Europese aanbesteding wordt geselecteerd.

Zonebeheerplan
GS hebben het zogeheten Zonebeheerplan Dordt-West/Groote-Lindt van de gemeente Dordrecht goedgekeurd. Een Zonebeheerplan is een nieuw instrument in de Wet Geluidhinder om (nog vrije) geluidsruimte op industrieterreinen te (her) verdelen. De gemeente Dordrecht is de eerste gemeente in Zuid-Holland die een Zonebeheerplan heeft afgeleverd.

Statenvragen A4-Zuid
GS hebben Statenvragen beantwoord van de fractie van Groen Links. Groen Links wilde weten in hoeverre de aanleg van de A4-Zuid bijdraagt aan de veiligheid in regio Rijnmond en meer specifiek de gemeente Spijkenisse. Volgens GS draagt een A4-Zuid daaraan zeker bij aangezien deze geplande snelweg door dunbevolkt gebied loopt, in tegenstelling tot de nu aanwezige routes die door dichtgebouwd gebied lopen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2120 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Provincie focust scherper op eigen rollen en taken Onder de noemer "Provincie Nieuwe Stijl" gaat de provincie Zuid-Holland haar focus leggen op de hoofdopgaven en zich daarmee krachtiger profileren. Na de brede, maatschappelijke discussie over het middenbestuur bezint de provincie Zuid-Holland zich nu opnieuw op haar positie, rol en taken. Organisaties en actoren met wie de provincie een samenwerkingsrelatie heeft, worden uitgenodigd hun visie te geven op de startnotitie Provincie Nieuwe Stijl. Het programma Provincie Nieuwe Stijl werd reeds aangekondigd in het coalitieakkoord "Duurzaam denken Dynamisch doen". Nieuwsgierig? Lees meer...

Provincie werkt met communicatie aan grotere zichtbaarheid De provincie gaat haar communicatie anders aanpakken. Zij richt zich in deze collegeperiode met meer nadruk op de inwoners van Zuid-Holland en minder op overheden en organisaties. De provincie wil meer en beter in contact treden met burgers. Concrete resultaten vormen daarbij, veel meer dan beleid en beleidsvorming, het aanknopingspunt: 'wat merken de inwoners van Zuid-Holland ervan?'. Uiteindelijk moet dit het werk van de provincie beter voor het voetlicht brengen.

Binnen de communicatie-activiteiten worden andere accenten gelegd. Zo adverteren Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten maandelijks gezamenlijk in de Zuid-Hollandse huis-aan-huisbladen. Ook willen gedeputeerden vaker 'de provincie in'. Tot slot zal communicatie vaker digitaal en interactief verlopen. Zo kunnen inwoners van de provincie niet alleen op de hoogte blijven van wat de provincie voor ze doet, maar kunnen ze er ook hun mening over geven. GS hebben de nieuwe communicatiekoers voor bespreking aangeboden aan PS.

Overeenkomst Dienst Landelijk Gebied
Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het aangaan van een nieuwe prestatieovereenkomst met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) voor 2008. De DLG is een agentschap van het rijk i.c. het Ministerie van Landbouw, dat als opdrachtnemer van o.a. de provincies functioneert. DLG verwerft in opdracht grond en zorgt voor de inrichting daarvan. Dit gebeurt in het kader van de Wet Inrichting Landelijk Gebied. Voor de uitvoering daarvan zijn de provincies sinds 1 januari 2007 verantwoordelijk.

De DLG ontvangt voor de uitoefening van zijn taken in 2008 maximaal ¤ 74,792 miljoen uit te betalen in maandelijkse voorschotten, ten laste van het ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied).

De wijze waarop de inrichting van het landelijk gebied in Zuid-Holland plaatsvindt is vastgelegd in het provinciaal Meerjarenprogramma 2007-2013. Dit programma vloeit voort uit de bestuursovereenkomst die alle provincies in 2006 met het rijk hebben gesloten.

Subsidies
· Aan gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel is een subsidie verleend van maximaal

· ¤ 164.630,- voor P+R station "aan de zuidzijde van hhet spoor bij het NS Station.

· Aan samenwerkingsverband Holland-Rijnland en het Rijnstreekberaad is een subsidie verleend van maximaal ¤ 120.000,- voor 12 programmaa's op het speciaal basisonderwijs en REC4 onderwijs.

· Aan de Stichting Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg is een subsidie verleend van maximaal ¤ 11.062,50 in het kader van Provinciaal UUitvoeringsprogramma Jeugd 2007.

· Aan Florence is een de subsidie voor het project Stevig Ouderschap lager vastgesteld op maximaal ¤ 23.697,- · Aan het verzetsmuseum te Gouda is een subsidie verleend van maximaal ¤ 9.000,- voor het project 'Wat zou jij doen als....¤¦.'.

· Aan Jeugdsociëteit klup 72 in Ammerstol is een subsidie verleend van maximaal ¤ 40.950,- Dwangsommen
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

· Aan Van Vliet Afvalinzamelaars B.V. is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.

· Voor Uzimet BV te Rijswijk is de last onder dwangsom ingetrokken, omdat overeenstemming is bereikt over de beperking van de benzeenemissie door middel van een doeltreffende naverbrandingsinstallatie.

· Aan van Gansewinkel Nederland BV regio Zuid-Holland is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer.