Gemeente Amersfoort

datum: 19 december 2007

Oplossing voor knelpunten in de capaciteit van sportaccommodaties

Bij verenigingen die te weinig speelruimte hebben ontstaan wachtlijsten. Daardoor moeten kinderen een periode wachten voordat zij kunnen sporten. Om die knelpunten in de capaciteit op te lossen heeft de gemeenteraad 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het college heeft de criteria vastgesteld voor de op korte termijn aan te passen accommodaties.

Kunstgras is een middel om problemen met de capaciteit op te lossen. Bijvoorbeeld als uitbreiding van het complex niet mogelijk is of als de conditie van het veld zo slecht is dat kunstgras het enige alternatief is. Welke verenigingen voor een kunstgrasveld in aanmerking komen is bepaald op grond van de volgende criteria:
1. het advies van het Mulierinstituut over de te treffen maatregelen voor de veldcapaciteit;
2. de informatie van het Mulierinstituut over de wachtlijsten bij de veldsportverenigingen;
3. signalen van de sportverenigingen zelf;

4. het advies van de NV SRO die de sportaccomodaties beheert. Zo is bepaald dat ASC Nieuwland, VV Hoogland en AMHC in 2008 een kunstgrasveld krijgen. In 2009 volgen VVZA, ckv MIA, Hooglanderveen en AFC Quick.

Kleedkamers
In het sportbeleid wordt bij de normering van kleedkamers uitgegaan van twee kleedkamers per wedstrijdveld. Als een trainingsveld kunstgras krijgt en wordt omgezet in een wedstrijdveld moeten er dus volgens de norm twee kleedkamers worden bijgebouwd. Maar niet in alle gevallen wordt het trainingsveld omgezet in een wedstrijdveld. Daarom is maatwerk noodzakelijk en daarbij moet ook de aanwezigheid van gehandicapten- en damesvoetbal worden betrokken. Het college reserveert voor uitbreiding kleedkamers een stelpost van E 892.500,--.

Zaalsporten
Zowel de Amersfoortse Sport Federatie als het Mulierinstituut hebben in een onderzoek geconstateerd dat Amersfoort een tekort heeft aan zaalcapaciteit dat wordt geraamd op twee sporthallen. Maar het beschikbare budget is niet toereikend om op korte termijn een extra sporthal te bouwen. Daarom worden in 2008 voorstellen voor uitbreiding van zaalcapaciteit ontwikkeld op basis van een onderzoek naar multifunctioneel gebruik van voorzieningen. Hierbij wordt gekeken naar combinaties met andere functies en financieringsbronnen, bijvoorbeeld onderwijs. Ook wordt het mogelijke gebruik van alternatieve zaalruimte in bestaande gebouwen bekeken. De zaalcapaciteit in het nieuwe cluster De Bron in Vathorst wordt opgewaardeerd naar niveau sportzaal.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.