Waterschap Regge en Dinkel


Eén omgevingsvergunning

Aanbieden rapport 'Startarchitectuur' aan mevrouw Bijleveld Aanbieden rapport 'Startarchitectuur' aan mevrouw Bijleveld

Maandag 17 december bracht staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld-Schouten een bezoek aan de gemeente Enschede. In het bezoek, waarbij ook de watergraaf van waterschap Regge en Dinkel, Stefan Kuks aanwezig was, is gesproken over de wijze waarop verschillende overheden samenwerken bij elektronische dienstverlening en in het bijzonder de omgevingsvergunning.

Vanaf 1 januari 2009 geldt de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Met deze wet worden 25 verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samengevoegd. De bedoeling is dat in de toekomst één vergunning volstaat: de omgevingsvergunning. Deze kan bij één loket worden aangevraagd. Ook moet een gemeente een vergunningaanvraag digitaal kunnen ontvangen. De procedures worden met ingang van de nieuwe wet ook aanzienlijk verkort.

Omdat diverse vergunningenstelsels samen één nieuwe vergunning gaan vormen, wordt samenwerking (intake en afhandelen procedure) van groot belang. Nu al werken gemeenten en andere overheden intensief samen aan de voorbereiding van de invoering. De staatssecretaris was met name geïnteresseerd in de samenwerking en de (bericht-) uitwisseling tussen de provincie Overijssel, de gemeenten Enschede en Zwolle en waterschap Regge en Dinkel.