Ingezonden persbericht


Beste redactie,
Bijgevoegd de reactie van Visa Europa op de uitspraken van commissaris Neelie Kroes van heden ochtend.

()

Statement Visa Europa

Een woordvoerder van Visa Europa zei: 'Het besluit van vandaag heeft alleen op Mastercard betrekking. Het is juridisch gezien niet van toepassing op de interchange van Visa Europa. Commissaris Kroes heeft vandaag duidelijk gemaakt dat iedere situatie apart moet worden beoordeeld. Sinds 2002 hebben we een overeenkomst met de Europese Commissie over onze interchangetarieven. Wij horen graag de overwegingen van de Commissaris en verheugen ons op het voortzetten van de dialoog over hoe onze tarieven voortaan worden bepaald. Ondertussen gaan de zaken gewoon door.

Interchange is een mechanisme om het maximumvoordeel te garanderen aan alle partijen die de betaalkaartsystemen gebruiken. Betaalkaarten komen zowel ten goede aan de winkeliers als de consumenten. Zij helpen om de kosten van contante geldtransacties te verlagen, de veiligheid te verbeteren, de transactietijden aan de toonbank te versnellen en daarnaast de verkopen van de detailhandelaren te vergroten.

Wij zien geen bewijs dat de interchange van Visa Europa heeft gewerkt als een belasting op de consumptie of ertoe heeft geleid dat consumenten tweemaal moeten betalen. Het resultaat van een aanzienlijke vermindering op de interchange zou een onevenredige verschuiving in de kosten van het systeem van kaartbetalingen van detailhandelaars naar consumenten laten zien.

Interchange garandeert het efficiënte proces van de betaalkaartsystemen en vervangt de inefficiënte betalingen via contant geld of cheques. De prijzen moeten op commercieel haalbare niveaus worden gesteld, zodat de industrie zijn voortdurende investering in innovatie, veiligheids- en betalingsefficiency -zoals de Commissaris erkende- kan rechtvaardigen. Dit draagt bij aan het behalen van de SEPA visie naar een interne markt in kaartbetalingen.'

# # #
Over Visa Europa
Er zijn ruim 321 miljoen debet-, credit- en zakelijke Visa kaarten in omloop in Europa. Deze kaarten zijn gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van ¤ 1,2 biljoenn in de twaalf maanden voorafgaande aan juni 2006. Bij iedere negen euro die in Europa is uitgegeven, is één euro betaald met een Visa kaart.

Visa Europa is een coöperatie die vanaf juli 2004, door 4.500 Europese banken wordt beheerd. In oktober 2007, werd Visa Europa volledig onafhankelijk van Visa Inc. door een exclusieve, onherroepelijke en eeuwigdurende licentie.

Als toegewijde Europese organisatie kan Visa snel beantwoorden aan de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten. Visa kan zo tevens aan de doelstelling van de Europese Commissie voldoen om een echte interne markt voor betalingen te creëren.

Wereldwijd is Visa één van de belangrijke betalingsmerken. Daarnaast is Visa/lPlus een van de grootste geldautomaatketens wereldwijd, met de mogelijkheid tot contant pinnen in lokale valuta's in meer dan 170 landen.

Voor meer informatie, kijk op www.visa.nl of www.vpay.nl.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: Visa Europa
Paul Ravenscroft
Telefoon: +44 (0) 20 7795 5390
Simon Kleine
Telefoon: +44 (0) 20 7795 5311

Bex*communicatie
Peter van Kessel
Telefoon: 040 294 52 52
E-mail: visa@bexcommunicatie.nl