Nederlandse Taalunie



Den Haag, 19 december 2007

Onze Taal werkt mee aan website taaladvies van de Nederlandse Taalunie

Vanaf 1 januari 2008 werkt het Genootschap Onze Taal met de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid mee aan de website Taaladvies.net van de Nederlandse Taalunie.

Op Taaladvies.net kunnen taalgebruikers kosteloos terecht met al hun vragen over correct en zorgvuldig gebruik van de Nederlandse taal. Onze Taal zal vanaf 1 januari samen met de Taaltelefoon van de Vlaamse overheid de taalvragen van gebruikers beantwoorden en nieuwe advieskwesties aan de website toevoegen.
De samenwerkingsovereenkomst tussen de Taalunie en het Genootschap Onze Taal is gesloten voor een periode van vijf jaar (2008-2012) op basis van een aanbestedingsprocedure volgens de Dienstenrichtlijn van de Europese Unie.

De jongste twee jaar was er geen Nederlandse partner en beantwoordde de Vlaamse Taaltelefoon alle vragen in afwachting van de afronding van de aanbestedingsprocedure. Omdat nogal wat vragen gaan over specifiek Belgische of Nederlandse taalkwesties, is het vanzelfsprekend dat het team bestaat uit Nederlandse en Vlaamse adviseurs. De Nederlandse Taalunie wil de voorziening in het komende jaar ook beschikbaar maken voor Suriname.

Taaladvies.net is een onderdeel van het Taalunieversum, de website voor de Nederlandse taal en letteren van de Taalunie. De website biedt meer dan 1000 antwoorden op veel gestelde taalvragen en jaarlijks worden veelvoorkomende kwesties toegevoegd. Via een webformulier kunnen bezoekers ook nieuwe taalvragen voorleggen aan deskundigen. Binnen vijf werkdagen komt er antwoord.

De website is gekoppeld aan de onlineversie van de Woordenlijst Nederlandse Taal, de officiële spellinggids van de Nederlandse Taalunie. Zo kunnen bezoekers met één zoekactie zowel in het adviesbestand als in de Woordenlijst zoeken. De website is te bereiken op het webadres: http://taaladvies.net/.

Nederlandse Taalunie

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Van Hoorde, via info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48 of kunt u de website http://taaladvies.net bezoeken.