Tweede Kamer der Staten Generaal

Presidium bespreekt Rapport Onderzoeksbureau Berenschot lees voor (opent een nieuw venster)

Het Presidium heeft in zijn vergadering van 19 december 2007 gesproken over het rapport Berenschot. Het onderzoeksbureau Berenschot heeft op verzoek van het Presidium van de Tweede Kamer een quickscan uitgevoerd naar de doelmatigheid van de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer. De scan is uitgevoerd naar aanleiding van een door de Tweede Kamer aangenomen motie (30996 nr.10) tijdens het debat over de Raming.

Het Presidium heeft de conclusie uit het rapport onderschreven dat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen de rol van het Presidium als toezichthouder op de ambtelijke organisatie en de rol van het Managementteam voor het aansturen van de ambtelijke organisatie. Het Presidium behoudt uiteraard zijn rol als bestuurder van het constitutioneel proces.

De Tweede Kamer heeft zich gecommitteerd aan de invulling van de rijksbrede taakstelling voor de invulling van een bezuiniging van 5-procent van het personeelsbudget. Het gaat hierbij om EUR 185.000 (2008), EUR 371.000 (2009),EUR 742.000 (2010) en EUR 1.486.000 (2011 en volgende jaren).

Het Presidium heeft ingestemd met het voorstel van het Managementteam om het bedrag conform de doelstelling van de regering vooralsnog daadwerkelijk op het personeelsbudget te bezuinigingen en daartoe overeenkomstig het aantal formatieplaatsen in 2011 te verlagen met circa 28 formatieplaatsen. Het Managementteam ziet daartoe mogelijkheden door natuurlijk verloop (dat wil zeggen geen gedwongen ontslagen) of eventuele uitbesteding.

Het Managementteam begint een onderzoek naar de wenselijkheden en mogelijkheden van uitbesteding van diensten en/of dienstonderdelen, zoals bijvoorbeeld het beheer van vitale onderdelen van de ICT-infrastructuur. De resultaten van dit onderzoek worden aan het Presidium voorgelegd.