19/12/2007 15:47
Towers Perrin
19 december 2007
Werkgevers kritisch op overheid
THUISWERKEN STAAT NOG IN KINDERSCHOENEN
Amsterdam - Werknemers, werkgevers en de overheid zijn zeer positief over thuiswerken en zien het als antwoord op belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals de toenemende filedruk. Toch wordt er nog relatief weinig gebruik van gemaakt. Bij ruim tweederde van de Nederlandse ondernemingen kan worden thuisgewerkt, maar dan gaat het meestal om hooguit 15% van de werknemers, die maximaal één dag in de week thuiswerken. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Pulse Survey van HR-adviesbureau Towers Perrin, waarvoor 94 ondernemingen zijn ondervraagd over thuiswerken.
Suzanne Jungjohann, adviseur bij Towers Perrin: "Thuiswerken wordt gezien als een belangrijk instrument ter bestrijding van files, om meer vrouwen aan het werk te helpen, om werk en privé beter te kunnen combineren en om efficiencyvoordelen te behalen. 85% van de ondervraagden is positief over thuiswerken. Toch noemt slechts 7% van de werkgevers thuiswerken een topprioriteit. Een kwart van de respondenten vindt het niet belangrijk en 36% heeft er nog niet over nagedacht. Desondanks biedt dus tweederde van de werkgevers wel een vorm van thuiswerken, maar slechts 19% heeft formeel een regeling vastgelegd. 30% van de werkgevers heeft onderzocht of hun werknemers behoefte hebben aan thuis werken. Thuiswerken staat dus nog duidelijk in de kinderschoenen. Wel denkt 72% van de respondenten dat het steeds belangrijker wordt."
Klassieke vooroordelen over thuis werken blijken niet te kloppen. In de praktijk zien HR managers geen belemmeringen voor de communicatie tussen collega's (54%) of beperkingen van promotiekansen (84%). Bovendien zien de respondenten een positief effect van thuiswerken op zowel motivatie (88%), productiviteit (78%) als ziekteverzuim (82%). De efficiencywinst voor werkgevers blijft door de kleine omvang van thuiswerken nog beperkt, 63% van de respondenten ziet nog geen voordelen. Hoewel thuiswerken belangrijker zal worden, ziet geen van de ondervraagden het klassieke werken op kantoor geheel verdwijnen. Het liefst zien werkgevers dat mensen een paar dagen in de week thuis werken (55%), of dat de werknemer later van huis en eerder terug gaat en de rest van het werk thuis doet (44%). De helft van de respondenten legt het maximum aantal dagen bij één dag, 30% bij twee dagen, 11% bij drie dagen en 6% bij vier dagen. 6% stelt helemaal geen limiet. Suzanne Jungjohann: "De werkgevers zijn eensluidend in hun oordeel over de overheid: Bijna driekwart van de respondenten is van mening dat de overheid thuiswerken niet goed faciliteert. Werkgevers willen minder strikte ARBO-regels (53%) en verruiming van de belastingvrije vergoedingen (51%). Daarnaast wil ruim een derde van de ondervraagden de PC-privé regeling heringevoerd zien." Uit de Global Workforce Study 2007 van Towers Perrin onder 2.500 Nederlandse werknemers blijkt dat de balans tussen werk en privé in de top vijf staat van redenen om voor een werkgever te kiezen of er te blijven. Dat is voor veel werkgevers ook (36%) de voornaamste reden om thuiswerken mogelijk te maken. Op de tweede plaats staat de verwachte positieve relatie tussen thuiswerken en prestaties. Op drie staat het tegengaan van files.
Over Towers Perrin
Towers Perrin behoort met 5000 medewerkers, meer dan 80 kantoren en een jaaromzet van 1,5 miljard USD, tot 's werelds grootste adviesorganisaties voor personeels-, risico, en financieel management en begeleidt jaarlijks circa 300 multinationals bij fusies en overnames. In Nederland adviseert Towers Perrin veelal grote internationale ondernemingen op het terrein van personeelsbeleid, bestuurdersbeloningen en financiën. Daarnaast treedt Towers Perrin op als certificerend actuaris voor pensioenfondsen en als adviseur voor pensioenfondsbesturen bij financiële en organisatorische vraagstukken.