Provincie Limburg

Persberichten

ROVL zet in op de nul-lijn
Meerjarenuitvoeringsplan 2008-2011 en jaarplan 2008 ROVL vastgesteld

Voor het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is de gedachte dat verkeersslachtoffers een onontkoombaar kwaad zijn niet langer acceptabel. Deze stellingname vormt het uitgangspunt bij het Meerjarenuitvoeringsplan (MUP) 2008-2011 dat deze week door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Secretaris ROVL Bart Pastoor: 'We accepteren toch ook niet meer dat tientallen slachtoffers vallen bij de aanleg van een weg of een spoorlijn - zoals dat in het begin van vorige eeuw wel nog het geval was of dat mensen door ongevallen bij hun werk om het leven komen. Dat betekent wel dat we andere wegen moeten zoeken om verkeersveiligheid te bevorderen'.
Het ROVL wil daartoe de komende jaren een eerste stap zetten en richt zich daarbij sterk op innovatieve middelen.

Samen met bedrijven gaat het ROVL op zoek naar technologische en sociale vernieuwing die het streven naar nul-verkeersslachtoffers inhoud kan geven. Te denken valt aan de rol van navigatiesystemen en 'slimme' auto-geleidesystemen die automatisch snelheid en onderlinge afstand aanpassen aan de verkeerssituatie. Of aan projecten in wijken en buurten waarin samen met bewoners gezocht wordt naar manieren om elkaar aan te spreken op gevaarlijk verkeersgedrag in de eigen buurt. Veel 'hardrijders' in dertig kilometer wijken blijken zelf in die wijk te wonen; de meeste verkeersoverlast bij scholen wordt veroorzaakt door ouders die hun kinderen naar school brengen.

Sleutelwoorden in de ROVL benadering zijn 'samen' en 'werken'. Het thema van het MUP 2008-2011 is: 'Verbinden rondom Verkeersveiligheid'. Verschillende partijen (overheden, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties) zullen vanuit eigen verantwoordelijkheid, hun kennis en hun activiteiten moeten bundelen om daadwerkelijk stappen te zetten richting de 'nul-optie'. De rol van het ROVL is die partijen bij elkaar brengen of ze ondersteunen waar ze elkaar al gevonden hebben om tot concrete projecten te komen.

19-12-2007 14:41