Onderwijs klaarstomen voor waterstof

19/12/2007 15:32



Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)



Zuid-Nederland en Vlaanderen slaan handen ineen voor Waterstofregio

Onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven stropen de mouwen op om samen Waterstofregio Zuid-Nederland / Vlaanderen op te zetten. Belangrijk onderdeel daarvan is het opzetten van een onderwijsprogramma. Dat spraken 45 deelnemers aan een werkconferentie over waterstof en brandstofceltechnologie gisteren af in Helmond. De conferentie werd georganiseerd door de NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Strategisch Plan Kempen (SPK) uit Turnhout en Vito uit Mol.

Het Interregproject Waterstofregio legt in de komende maanden de basis voor een omvangrijk bewustwordings- en ontwikkelprogramma om de toepassing van waterstof als nieuwe energiedrager te promoten in de grensoverschrijdende regio Benelux Middengebied. Belangrijk onderdeel daarvan vormt voorlichting op scholen. De conferentie op 18 december stond dan ook in het teken van een kennismaking met waterstof- en brandstofceltechnologie voor leraren in het middelbare en hoger technisch onderwijs. Tijdens een informatieve sessie werd de toekomstvisie Europa 2000-2050 op duurzame waterstofproductie en brandstofcelontwikkeling gepresenteerd. Daarna kregen deelnemers de gelegenheid in praktijk kennis te maken met waterstof, door enkele rondjes te racen in een waterstofkart van Formula Zero op het TNO-terrein in Helmond.

De initiatiefnemers gaan de komende jaren samen met de scholen een opleidingsprogramma ontwikkelen. Fontys, Avans, Koning Willem I College, Hogeschool Zuyd en ROC Eindhoven gaan samen met een aantal Belgische scholen (Karel de Grote hogeschool, TIO Overpelt, KH Limburg, St Paulus, TS Boom) het onderwijsprogramma concreet uitwerken. Deze werkgroep ontvangt steun van ondernemers om de behoeften in het werkveld in kaart te brengen. De BOM ondersteunt het onderwijsproject vanuit het programma DOE (duurzame ontwikkeling van energie).

De termen waterstof en brandstofcellen duiken steeds meer op in toekomstscenario's. De laatste decennia is er toenemende interesse vanuit de industrie, wat heeft geleid tot het maken van prototypes van personenwagens, heftrucks, warmtekrachtsystemen, enzovoort. De toepassing van waterstof en brandstofceltechnologieën is juist in de grensregio belangrijk en kansrijk vanwege de hoge bevolkingsdichtheid, de hoge verkeersconcentratie met intensief vrachtwagengebruik, de grote concentratie van energie-intensieve industrie en het grote (grensoverschrijdende) hightech systems en automotive cluster. Het is bovendien één van de unieke regio's ter wereld waar een ondergronds netwerk voor transport van industrieel waterstof aanwezig is.

Binnen het Interregproject Waterstofregio komen verder projectconsortia voor duurzame productie van waterstof, waterstoftoepassingen (via brandstofceltechnologie) en een platform van waterstofambassadeurs. Ook wordt een implementatieplan geschreven voor een publiek private samenwerking (PPS) voor waterstofinfrastructuur. Ook worden een aantal pilotprojecten op haalbaarheid getoetst. Eind maart moet dit project, dat gefinancierd wordt door de EU (Interreg III) en de provincies Vlaanderen en Noord-Brabant, klaar zijn en uitmonden in een Interreg IV aanvraag van enkele miljoenen euro's en een looptijd van drie jaar.





http://www.bom.nl