VVD


19-12-2007

VVD-Eerste Kamerfractie stemt tegen Belastingplan 2008

De wetsvoorstellen in het Belastingplan 2008 werken belastingverhogend, zijn betuttelend en demotiverend en bederven het vestigingsklimaat. Kortom, ze zijn niet adequaat.

Dit zei VVD-woordvoerder Ger Biermans in zijn bijdrage tijdens het plenaire debat over de belastingplannen van het kabinet in de Eerste Kamer op 18 december. Dit kabinet verhoogt de lasten voor de burgers en het bedrijfsleven met maar liefst zeven miljard euro, terwijl de VVD van mening is dat lef van hardwerkende mensen juist moet lonen.

Voorbeelden van belastingverhogingen die dit kabinet aankondigt zijn de aantasting van de eigen woningregeling, de aftopping van de pensioenopbouw, de vliegtax en de verpakkingsbelasting.

Biermans noemt tevens de haast oneindige lijst van maatregelen met betrekking tot de auto, zoals de roettax en de slurptax. "En dit alles onder de noemer milieuverbetering. Het Milieu- en Natuurplanbureau heeft echter uitgerekend dat de plannen van het kabinet weinig bijdragen aan verbetering van het milieu", aldus Biermans. De VVD-fractie is er ontstemd over dat het CDA tegen de VVD-motie heeft gestemd om het kabinet te dwingen de fiscale behandeling van eigen woning ongemoeid te laten. Daarentegen is de VVD voldaan over de aanvaarding van haar motie om de verhoging van de kansspelbelasting voor de speelautomatenbranche niet in te laten gaan zolang de effecten op de bedrijfsvoering van de exploitanten niet duidelijk zijn.

De VVD draait in haar Tegenbegroting alle nieuwe en belastingverhogende maatregelen terug.

19 december 2007