Kustwachtcentrum Den Helder

PERSBERICHT

d.d. : 19 december 2007

onderwerp: Samenwerking Nederlandse Kustwacht en autoriteiten in de Verenigde Staten leiden tot veroordeling van schip wegens illegale olielozing.

Op 30 januari van dit jaar werd het onder de vlag van de Bahama's varende schip 'Kriton' door het Kustwachtvliegtuig op heterdaad betrapt op het lozen van olie. De naam van het schip kon o.a. achterhaald worden m.b.v. het AIS (Automatic Identification System) in het Kustwachtcentrum te Den Helder. Terwijl de zaak in Nederland nog in behandeling was bij de politie, kwam men er achter dat er in de Verenigde Staten een onderzoek liep tegen hetzelfde schip wegens illegale olielozing en fraude met oliejournaals. Toen het schip in de haven van New Haven (Verenigde Staten) lag, had een bemanningslid verklaard dat er ook op de Noordzee illegaal olie was geloosd en dat deze actie uit het oliejournaal was verwijderd.

Er is contact gelegd met de Amerikaanse autoriteiten, wat resulteerde in het uitnodigen van de waarnemer van het Kustwachtvliegtuig en de handhavingsofficier van het Nederlandse Kustwachtcentrum om te getuigen in deze rechtszaak, welke werd gehouden van 21 tot 29 augustus 2007 in de Verenigde Staten.

De intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten resulteerde in een boete van 4,9 miljoen dollar voor de Griekse eigenaar van de 'Kriton' wegens het diverse malen illegaal lozen van olie en het vervalsen van het oliejournaal.

Het onderzoek naar de olielozing in Nederlandse wateren loopt nog. Bovendien constateerde het Kustwachtcentrum, wederom m.b.v. het AIS systeem, op 29 april j.l. dat hetzelfde schip zich niet hield aan de voorgeschreven tankerroute. Hiervoor werd in de haven van Amsterdam een boete van ¤4000,- opgelegd.