Gemeente Beek


Belangrijk voor hondenbezitters

Uit het in 2006 gehouden burgeronderzoek naar de leefbaarheid in Beek blijkt de overlast van hondenuitwerpselen nog steeds een van de grootste problemen te zijn. Daarom heeft het college besloten het hondenbeleid onder de loupe te laten nemen. Hiervoor is een werkgroep geformeerd die uit inwoners en deskundigen bestaat. Deze werkgroep heeft een voorstel geformuleerd dat door de gemeenteraad is overgenomen.

Uitgaande van het centrale doel om actief iets te doen aan de ergernis die veroorzaakt wordt door hondenpoep staat een oplossingsgerichte benadering voorop. Dit houdt in dat enerzijds door middel van informatie en communicatie actief gewerkt wordt aan een mentaliteitsverandering van de hondenbezitter maar dat anderzijds ook voorzieningen aangeboden worden. Het sluitstuk vormt de handhaving.

Een en ander heeft geresulteerd in de volgende maatregelen:


* 5 hondenspeelplekken aan te wijzen en in te richten.
* De mogelijkheid te onderzoeken om hondenuitlaatplaatsen te realiseren.

* Het deponeren van hondenpoep in gewone afvalbakken toe te staan.
* Geen onderscheid meer te maken in hondenbakken en afvalbakken en het aantal bakken uit te breiden en/of anders te spreiden.
* Meer handhaving. Vanaf februari 2008 zullen hiervoor extra BOAs (buitengewone opsporingsambtenaren) ingezet worden.
* Het nieuwe beleid specifiek onder de persoonlijke aandacht van de hondenbezitters te brengen onder toezending van een ruimmiddel.
* De hondentoiletten geleidelijk met de invoering van andere maatregelen op te heffen.

Controle hondenbelasting

In het kader van de uitvoering van het nieuwe hondenbeleid past ook dat de hondenbezitters hondenbelasting betalen. De indruk bestaat dat een groot aantal hondenbezitters geen hondenbelasting betaalt. Gezien de terugloop van het aantal geregistreerde honden zal een integrale controle hondenbelasting worden gehouden. Een dergelijke controle vergroot het vertrouwen van de burgers die wél belasting betalen en verhoogt uiteraard ook de inkomsten voor de gemeente. De controle vindt in het voorjaar plaats. Vooruitlopend op een bezoek aan huis kan de hond aangemeld bij de Publieksbalie in het gemeentehuis. U dient zich daarbij te legitimeren. Vooraf kunt u een aanmeldingformulier downloaden via deze website.