Partij voor de Vrijheid (PVV)


Laat het biertje en het wijntje niet het zelfde lot toegedaan zijn als woensdag 19 december 2007

Alcoholbeleid

Zo onschuldig is een wijntje en een biertje niet. Als je er dagelijks grote hoeveelheden van drinkt, is de kans op hersenbeschadiging, krimpen van de hersenen (tot 15%), levercirrose of hart- en vaatziekten een stuk groter. Gelukkig drinken de meeste mensen beheerst en is een glaasje op zijn tijd niet weg te denken uit onze cultuur. Laat het biertje en het wijntje daarom niet het zelfde lot toegedaan zijn als het sigaretje!

Het Drank- en Horecawettoezicht door de Voedsel- en waren autoriteit uitgebreid. Naast meer controleurs van de Vwa worden gemeentelijke toezichthouders aangewezen. Daar zijn we op zich voorstander van maar dit is beslist onvoldoende! Want nu juist de handhaving blijkt al jaren het grootste probleem en kiepert u, ministers van VWS, JEUGD en BZK uw verantwoordelijkheid niet over de schutting en op het bordje van de burgemeesters? En een verhoging van 180 naar 205 toezichthouders stelt niks voor!

Het kabinet heeft een verbod op alcoholreclame van 6 tot 21 uur opgenomen in het voorstel voor een nieuwe Mediawet. Belachelijk, straks zien we alleen nog reclame voor K3 op televisie.

Het kabinet wil in de Drank- en Horecawet opnemen dat gemeenten zelf kunnen bepalen of de leeftijdsgrens voor de verstrekking van zwakalcoholhoudende dranken op 16 of 18 jaar komt te liggen, waardoor er verschillen ontstaan tussen gemeenten. Hier zijn wij op tegen. Want wat er nu gaat gebeuren is dat jongeren - die over het algemeen in groepjes uitgaan - op de fiets, de brommer en volgepakt in auto's uit gaan in gemeenten waar de leeftijdgrens op 16 jaar blijft liggen. Midden in de nacht gaan ze dan weer - soms zwalkend - naar huis met alle gevaren van dien en ik heb er ook geen goed gevoel bij als meisjes midden in de nacht door stille gebieden naar huis fietsen. Geen verschillen tussen gemeentes dus.

Gemeenten krijgen de bevoegdheid om alcoholhoudende drankverkoop bij herhaaldelijke overtreding te verbieden of een vergunning op te schorten, dat vinden we prima. Jongeren onder de 16 die alcohol bezitten worden strafbaar, ook daar zijn we voor. Tegengaan van het rijden onder invloed. Helemaal oké. We zijn tegen de accijnsverhoging per 1 januari 2009.

De regering onderzoekt of er een aparte accijnsverhoging mogelijk is voor zoete mixdranken en of deze producten uit de supermarkt kunnen. Hier zijn we tegen. Breezers zijn uit. Biermixen zijn nu populair, zo blijf je achter de zaken aan lopen. (meisje wil niet geassocieerd worden met een `breezersletje')

Gemeenten de mogelijkheid geven om Happy Hours te verbieden is geen taak van de overheid, het is aan de ondernemer zelf om daarover te beslissen.

Gemeenten de mogelijkheid geven tot vervroegde opening- en sluitingstijden doet niets aan het alcoholgebruik. Het verleden leert ons dat vaste sluitingstijden voor veel overlast zorgt. De vrije sluitingstijden waren een verademing voor ondernemers en politie, want stel je eens voor dat in een omgeving met veel cafés ineens om 2 uur `s nachts overal tegelijk "De hoogste tijd" van Hazes ingezet wordt, de lichten binnen aan gaan en iedereen op straat gezet wordt, dat wordt matten!

Er mag meer voorlichting gegeven worden. Ouders zijn zich onvoldoende bewust van de schade die alcohol kan toebrengen aan een opgroeiend kind. 35-50% van de zwangere vrouwen blijft drinken tijdens de zwangerschap. Ik vraag u hen beter voor te lichten - geen verboden en geboden - maar voorlichting over de gevaren van alcohol voor hun ongeboren kind.

Tijdens de begroting Jeugd en Gezin heb ik voorgesteld om het meerijden van een jongere tot 21 jaar met een jongere tot 21 jaar die alcohol gedronken heeft, strafbaar te stellen. De minister zei toe hier naar te willen kijken. Ik heb nog geen reactie van hem gehad.


____________________