Gemeente Breda

Breda pakt onrechtmatige woonsituaties aan

oppluswoningen_grt.GIF

Breda gaat onrechtmatige woonsituaties binnen de gemeentegrenzen aanpakken. Daartoe hebben burgemeester Van der Velden en de directeuren van de drie Bredase woningcorporaties op woensdag 19 december een convenant getekend.
In Breda, zoals in veel middelgrote en grote steden in Nederland, is sprake van een zogeheten "ongewenste woningmarkt".

Deze markt bestaat deels uit illegale logementen en slecht onderhouden panden van malafide huiseigenaren, waar iedereen zich zomaar kan vestigen. Voor een ander deel gaat het om panden van woningcorporaties die illegaal worden door- of onderverhuurd. Breda wil deze situatie nu gaan aanpakken.

Deze ongewenste woningmarkt tast de leefbaarheid in buurten en wijken aan en leidt vaak tot overlast, illegaliteit, criminaliteit, zoals (uitkerings)fraude en drugshandel.
Malafide huiseigenaren houden nauwelijks toezicht op hun huurders, vaak is sprake van te veel personen in een pand en achterstallig onderhoud.
Het onrechtmatig doorverhuren belemmert een eerlijke verdeling van woningen.

Aanpak

De convenantpartners willen zorgen dat de woningvoorraad eerlijker wordt verdeeld, dat de veiligheid en leefbaarheid toenemen en dat de overlast afneemt.

De aanpak bestaat eruit dat de convenantpartners bestanden gaan vergelijken en huurderbestanden analyseren om te zien of er panden zijn waar vraagtekens kunnen worden gezet bij de rechtmatigheid van de bewoning. Deze gegevens en meldingen die bij de corporaties, gemeente of elders binnenkomen, vormen de basis voor een actieplan, waarbij op bepaalde dagen door een huisbezoekteam woningen worden bezocht.

De feitelijke bezoeken worden voorbereid en gecoördineerd door een actiecoördinator van de gemeente. De uitkomsten van de huisbezoeken gaan naar het centrale Coördinatiepunt bij de gemeente. Van hieruit worden de resultaten ook doorgegeven aan de andere partijen. Indien nodig nemen de betrokken partijen maatregelen om de misstanden te beëindigen.

Aanleiding
Aanleiding voor dit convenant was een aanbeveling uit het evaluatierapport 2006 van het convenant drugsoverlast en aanpak hennepkwekerijen. Begin dit jaar is een werkgroep 'Onrechtmatige woonsituaties' aan de slag gegaan, waarin alle betrokken partijen vertegenwoordigd waren: de gemeente Breda, de woningcorporaties, de vreemdelingenpolitie, het Interventieteam Goedkope Verblijfsaccommodaties, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, het Regionaal Coördinatiepunt Fraudebestrijding Zuidwest en de Politie Midden- en West-Brabant. De werkgroep heeft dit convenant en het plan van aanpak voorbereid.

Geen convenantpartner, maar wel een belangrijke schakel in het geheel, is het Interventieteam Goedkope Verblijfsaccommodaties. Dit interventieteam is een samenwerkingsverband tussen: Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, de Arbeidsinspectie, de (vreemdelingen)politie, de Sociale VerzekeringsBank en de betrokken gemeenten. Vanuit hun eigen projectplan "Goedkope hotels, vakantieparken en andere verblijfslocaties" mogen zij tussen de leden van dit team informatie uitwisselen, zoals bedoeld in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Meteen na ondertekening van het convenant zal worden begonnen met de bestandsvergelijkingen, het uitwisselen van informatie en het analyseren van de gegevens. Naar verwachting zullen de eerste huisbezoeken eind januari plaatsvinden.

Breda, 19 december 2007

Te downloaden:

* plan van aanpak onrechtmatige woonsituaties versie december 2007.pdf

* convenant onrechtmatige woonsituaties versie december 2007.pdf