Gemeente Veenendaal


Veenendaal sluit aan bij provinciaal Anti Discriminatie Bureau

De gemeente Veenendaal sluit in 2008 aan bij een centraal Anti Discriminatie Bureau voor de gehele provincie Utrecht. Dat hebben burgemeester en wethouders op 18 december besloten. De gemeente loopt hiermee vooruit op landelijke wetgeving.

In de loop van 2008 wordt in de stad Utrecht een provinciaal Anti Discriminatie Bureau gevestigd. De huidige bureaus van Utrecht en Amersfoort vormen hiervoor de basis. Een groot aantal gemeenten in de provincie Utrecht, waaronder Veenendaal, zullen zich aansluiten bij dit bureau.

In Veenendaal wordt na de zomer 2008 een lokaal loket ingericht, als vooruitgeschoven post van het provinciaal bureau. Hiermee wordt de toegang voor inwoners van Veenendaal tot de dienstverlening van het provinciale bureau zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Bij het loket kunnen inwoners van de gemeente terecht om melding te doen van discriminatie of om informatie te vergaren over discriminatie.

Het provinciale bureau en het lokale loket zullen in de loop van 2008 open gaan. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners ook vóór die tijd al met hun meldingen van discriminatie terechtkunnen. Daarom zal het Bureau Discriminatiezaken Utrecht vanaf 6 januari 2008 beschikbaar zijn voor de behandeling van discriminatiemeldingen uit Veenendaal.

Inwoners van Veenendaal kunnen vanaf 6 januari 2008 met hun discriminatiemelding terecht bij Bureau Discriminatiezaken Utrecht, telefoon (030) 232 86 66 of e-mail info@bdutrecht.nl. Het is ook mogelijk een klachtenformulier in te vullen op www.bdutrecht.nl.

Achtergrond

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw Ella Vogelaar, bereidt een wettelijke regeling voor over de bestrijding van discriminatie. Vanaf 1 januari 2009 wordt het voor alle gemeenten wettelijk verplicht om hun inwoners toegang te bieden tot een laagdrempelige en professionele Anti Discriminatie Voorziening. Vooruitlopend op de definitieve wetgeving ontvangt de gemeente Veenendaal van het rijk een financiële bijdrage om het mogelijk te maken dat inwoners van de gemeente bij een
antidiscriminatievoorziening terecht kunnen voor het melden van discriminatie.

Tot 1 januari 2007 was er een lokaal Anti Discriminatie Bureau in Veenendaal. De gemeente kiest ervoor om onder de nieuwe wetgeving wel klachtmelding laagdrempelig in Veenendaal mogelijk te maken, maar daarvoor geen zelfstandige Anti Discriminatie Voorziening meer op te richten. Een provinciaal bureau is door zijn grotere omvang als organisatie minder kwetsbaar en biedt de mogelijkheid tot bundeling van krachten enerzijds en specialisaties anderzijds.