VVD


19-12-2007

Senaat stemt in met Wet bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte

De VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft dinsdag 18 december ingestemd met de bestuurlijke boete voor geringe overlast in de openbare ruimte.

De VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft dinsdag 18 december ingestemd met de bestuurlijke boete voor geringe overlast in de openbare ruimte. Dit betekent dat gemeenten nu zelf bekeuringen kunnen uitdelen als huisvuil op straat wordt gegooid of graffiti wordt aangetroffen.

De liberalen hebben een tweede wetsvoorstel bestuurlijke boete, namelijk de bestuurlijke boete fout parkeren en andere lichte verkeersovertredingen, afgewezen. Dit wetsvoorstel heeft het dan ook niet gehaald, omdat onder andere ook CDA en SP tegenstemden.

De VVD heeft tegen de bestuurlijke boete fout parkeren gestemd omdat zij van mening is dat de boete voor, onder andere, fout parkeren niet bestuurlijk moet worden aangepakt maar in de strafrechtketen thuis hoort.

De boete van fout parkeren moet óf door de politie worden uitgeschreven óf door Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) in het kader van de OM afdoening.

Het argument van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat het wetsvoorstel bestuurlijke boete fout parkeren wel moest worden aangenomen, omdat anders de bestuurlijke boete overlast openbare ruimte niet gefinancierd kan worden, is door de VVD met kracht van de hand gewezen. Naar het oordeel van de liberalen leidt de bestuurlijke boete fout parkeren tot zeer ongewenste verwatering van wat volgens de inrichting van onze rechtsstaat tot de strafrechtketen behoort.

19 december 2007