Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KB ontvangt zeldzame centsprenten uit schenking

Op 19 december 2007 is een belangrijke collectie van ruim 1000 centsprenten uit de periode 1730 tot 1900 aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag geschonken door het echtpaar Borms-Koop. De oplagen van deze massaal geproduceerde volks- en kinderprenten waren destijds erg hoog, helaas is er voor latere generaties slechts weinig bewaard gebleven. De KB is dan ook zeer verheugd met deze geweldige aanwinst!

Centsprenten rapporteerden - voor één of enkele centen - in woord en beeld over belangrijke gebeurtenissen, zoals rampen, misdrijven en veldslagen. Prenten met de levens van heiligen of Bijbelse taferelen gaven uiting aan devotie en religieuze overtuigingen. Er werd spot gedreven met kwakzalvers, oude vrijsters, pantoffelhelden en slachtoffers van oplichterij. Fantasieën kwamen tot leven op prenten met thema's als Luilekkerland en sprookjes.

Centsprenten werden gedrukt op goedkoop papier iets groter dan het huidige A3-formaat en bevatten één of meer afbeeldingen, meestal voorzien van summiere tekst. De centsprenten werden vaak slordig ingekleurd en waren vooral bestemd voor een publiek met geringe koopkracht. Ze werden in het verleden ook wel betiteld als kinderprenten, volksprenten, oortjesprenten, heiligen of mannekesblaren. De naam 'centsprenten' legt het accent op een economisch aspect: centsprenten waren lange tijd in Nederland het goedkoopste geïllustreerde drukwerk.

Aernout Borms en Leny Borms-Koop verzamelen deze oude en zeldzame prenten al vele jaren en hebben er een grote deskundigheid over opgebouwd. Het echtpaar Borms-Koop streeft er naar de centsprent - die eeuwenlang zowel boek als krant was voor brede lagen van de bevolking - meer bekendheid te geven. Zij hebben dat gedaan door de prenten te digitaliseren en op cd's beschikbaar te stellen, door er over te publiceren, lezingen te geven en ze op de website www.hetoudekinderboek.nl te tonen. En met deze schenking brengen zij het oudste deel van hun collectie over in openbaar bezit.

Deze prachtige verzameling centsprenten, merendeels op handgeschept papier gedrukt, geeft een goed beeld van de onderwerpen waar de bevolking belangstelling voor had. Voor onderzoekers en mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederland is dit een ware schatkamer met beelden en teksten uit het verleden. De KB zal zich inzetten voor de ontsluiting van dit bijzondere erfgoed, zodat iedereen er kennis van kan nemen. Zie voor meer informatie ook www.kb.nl/centsprenten


---