Gemeente Lisse

Noordwijkerhout blijven samenwe

Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout blijven samenwerken

De stuurgroep intergemeentelijke samenwerking heeft onlangs de samenwerking tussen de drie gemeenten geëvalueerd. De belangrijkste conclusie is dat het samenwerken goed is bevallen maar dat de samenwerkingsvorm anders moet. De drie colleges hebben dit advies overgenomen.

Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout hebben in de periode september 2006 tot november 2007 samengewerkt in negen eenmalige themaprojecten. Die projecten zijn goed uitgevoerd en de onderlinge samenwerking verliep steeds beter. Samenwerking kwam de kwaliteit van de uitvoering duidelijk ten goede. Een ander positief punt van samenwerking is dat de drie gemeenten zo een grotere strategische invloed hebben in Holland Rijnland-verband.

Aantal doelen niet bereikt

De samenwerking heeft niet geleid tot vermindering van de kwetsbaarheid van de organisatie, vergroting van de deskundigheid van het ambtelijk apparaat en verbetering van de doelmatigheid. Daarom gaan de drie gemeenten op zoek naar een samenwerkingsvorm die wel optimaal werkt.

Onderzoek naar samenwerkingsvormen

Een gespecialiseerd bureau gaat de verschillende varianten van een Shared Service Centre onderzoeken. In een Shared Service Centre gaan een of meerdere gemeentelijke diensten samen. Verder doet het bureau onderzoek naar eventuele fusiemogelijkheden. Daar worden ook de gemeenten Teylingen en Noordwijk bij betrokken. Het onderzoek, de discussie en de besluitvorming worden binnen een jaar afgerond. Ook maatschappelijke organisaties en inwoners worden bij het proces betrokken.

Gezamenlijke raadsvergadering

De colleges van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout stellen de gemeenteraden voor om hun advies in een gemeenschappelijke raadsvergadering in januari te behandelen.