VVD


19-12-2007

VVD steunt solide verlenging Uruzgan-missie

De VVD-Tweede-Kamerfractie heeft, bij monde van woordvoerder Hans van Baalen,in het Uruzgan-debat unaniem en onomwonden haar steun voor de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan uitgesproken.

in het Uruzgan-debat unaniem en onomwonden haar steun voor de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan uitgesproken. De fractie heeft zich als een blok achter de Nederlandse soldaten en hun thuisfront opgesteld.

Begin 2006 had de Kamer, waaronder de VVD-fractie, ingestemd met een risicovolle missie die in tijdsduur beperkt was. Augustus 2008 zou Nederland door de NAVO afgelost worden. Dat is niet gebeurd. Dat telde voor de VVD zwaar. De VVD wilde echter geen categorisch veto over de verlenging uitspreken om de strijd tegen het internationaal terrorisme niet in gevaar te brengen. Wel verbond zij harde voorwaarden aan haar instemming. De regering heeft alle VVD-eisen ingewilligd, waarmee de VVD de verlenging aan de brede Kamermeerderheid kon helpen, die onze soldaten verdienen. Zij brengen in Uruzgan de hoogste offers.

De regering heeft de stellige overtuiging uitgesproken dat de situatie in Uruzgan door de verlenging met twee jaar wezenlijk wordt verbeterd en de Afghanen, met steun van andere bondgenoten, de veiligheid in Uruzgan van Nederland kunnen overnemen. Hiermee werd aan de eerste VVD-eis voldaan.

De NAVO en de regering hebben ondubbelzinnig en openbaar bevestigd dat op 1 december 2010 de laatste Nederlandse troepen Uruzgan hebben verlaten. Hiermee werd aan de tweede VVD-eis voldaan.

De minister van Defensie heeft de volle politieke verantwoordelijkheid genomen dat de krijgsmacht ten minste op het huidige niveau in stand blijft. Dat betekent dat alle extra kosten die met de operatie Uruzgan gemoeid zijn niet voor rekening van Defensie komen. De afspraken die VVD-ministers Zalm (Financiën) en Kamp (Defensie) destijds daarover hebben gemaakt, worden door hun opvolgers Bos en Van Middelkoop overgenomen. Hiermee werd aan de derde VVD-eis voldaan.

Australië, de nieuwe partnerlanden binnen de Task Force Uruzgan (Frankrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en mogelijk Georgië) en de Afghan National Army (ANA) zijn, tezamen met Nederland als hoofdmacht, aanzienlijk sterker dan de som der delen. Dat is door de Commandant der Strijdkrachten, onder politieke verantwoordelijkheid van de regering, bevestigd. Hiermee werd aan de vierde VVD-eis voldaan.

Lopende de Nederlandse missie in Uruzgan worden geen nieuwe militaire verplichtingen aangegaan die drukken op de voor Uruzgan benodigde capaciteiten of die de krijgsmacht uithollen. Tot en met eind 2010 heeft Uruzgan de absolute prioriteit. Hiermee werd aan de vijfde VVD-eis voldaan.

De rechtspositie van onze militairen wordt gegarandeerd. Daarmee werd aan de zesde VVD-eis voldaan.

Woordvoerder Hans van Baalen stelde afsluitend dat instemming de VVD in staat stelt de Uruzgan-missie publiek te blijven verdedigen ten behoeve van een versterkt draagvlak onder de bevolking. Tevens kan de VVD zich hiermee binnen en buiten de Kamer blijven inspannen voor de belangen van de uitgezonden soldaten en hun thuisfront in Nederland.

woensdag 19 december 2007