Ministerie van Defensie

ACTUEEL

19-12-2007 11:27

AFGHAANSE LEGER STELT âBRIGADEADJUDANTâ AAN

De Afghaanse sergeant-majoor krijgt het groen-rode koort omgehangen - Foto: Arif Rorimpandey, AVDD

Tijdens een speciale ceremonie waar de het Afghaanse leger een demonstratie verzorgde is de eerste Regimental Sergeant Major (RSM) benoemd. Deze adviseur van de generaal heeft een belangrijke functie als vertegenwoordiger van alle onderofficieren en is de Nederlandse equivalent van een brigadeadjudant.

In aanwezigheid van alle mannen werd Aziz Rahman door generaal Mohammed Sabir aangesteld als zijn commanding sergeant-major. In zijn toespraak liet de generaal weten hoe belangrijk hij de opbouw van het onderofficierscorps vindt en welke rol er voor de nieuwe RSM is weggelegd.

âEen onderofficier staat voor leiderschap, vakmanschap en is instructeurâ, geeft adjudant Johann van het OMLT (Operational Mentor and Liason Team) aan. Als initiatiefnemer voor deze aanstelling was hij aanwezig om het speciaal gemaakte groen-rode koord bij de sergeant-majoor om te hangen. âHet is belangrijk dat er iemand namens de onderofficieren in de positie is om de leiding van advies te dienen en op zaken te wijzen. In Nederland is dat heel normaal maar hier kennen ze dat niet.â

Naast adviseur van de generaal is de RSM er ook voor om eventuele grote problemen bij het hogere niveau bespreekbaar te maken. Adjudant Johann: âHet is de bedoeling dat de RSM straks zelf gesprekken voert met bijvoorbeeld de bataljons sergeant-majoor en één keer per maand met onderofficieren. Het zou goed zijn als ook de generaal daarbij aanwezig is. Op die manier zorg je voor een perfecte start van een goed werkend onderofficierscorps.â De Nederlandse militairen van het OMLT zullen op de achtergrond een begeleidende rol spelen.