Gemeente Barneveld


Gescheiden inzameling wegwerpluiers blijft mogelijk in gemeente Barneveld

De gemeente Barneveld stopt voorlopig nog niet met de gescheiden inzameling van wegwerpluiers en incontinentiemateriaal. Eind oktober bleek dat de fabriek Knowaste in Arnhem acuut stopte met het verwerken van het luierafval naar nieuwe grondstoffen. De firma Sita die in de gemeente Barneveld zorgt voor het inzamelen van de wegwerpluiers heeft laten weten op zoek te zijn naar alternatieven voor het verwerken van wegwerpluiers.

Het gescheiden inzamelen van luiers is in 2003 gestart in de gemeente Barneveld. En met succes, ieder jaar wordt er ca. 208 ton wegwerpluiers ingezameld in de gemeente. Zeker als men weet dat de luiers weer tot nieuwe grondstoffen leiden. Maar het scheelt ook aanmerkelijk veel ruimte in de grijze minicontainer.

Direct na het bekend worden van de sluiting van Knowaste, heeft de gemeente overleg gehad met Sita. Dit bedrijf is bezig om te bezien of er andere mogelijkheden zijn om het luierafval op een goede manier te verwerken. Inmiddels zijn er proeven gaande om het luierafval te composteren of te vergisten. Maar dit gebeurt nog niet met al het ingezamelde luierafval. Er wordt op dit moment dus ook gewoon een groot gedeelte van het luierafval naar verbrandingsovens gebracht. In feite komt het dan neer op een zelfde 'behandeling' als het restafval dat in de grijze minicontainer wordt gedeponeerd.

De milieuwinst is dus op dit moment niet echt te behalen op het gescheiden inzamelen van luierafval. Maar omdat de respons groot is in de gemeente Barneveld en het feit dat de nieuwe proeven bij vergistings/composteringsinstallaties nog volop draaien heeft de gemeente Barneveld besloten om de service van het gescheiden inzamelen van luierafval voort te zetten. Mocht halverwege 2008 blijken dat er geen alternatieve oplossingen zijn voor het verwerken van wegwerpluiers en het luierafval alsnog verbrand wordt, dan zal opnieuw bekeken worden of de gemeente Barneveld doorgaat met het gescheiden inzamelen van wegwerpluiers.

Barneveld, 18 december 2007

Persbericht 07167

Mutatiedatum 19/12/2007