Gemeente Waalwijk Plan van Aanpak Begraafplaatsbeheer vastgesteld

Oplossingen tekort aan begraafcapaciteit in beeld gebracht Het college heeft dinsdag 18 december jl. kennis genomen van het Plan van Aanpak Begraafplaatsbeheer en dit aan de raad voorgelegd. In dit Plan van Aanpak worden voor de verschillende begraafplaatsen in drie kernen van Waalwijk oplossingen voorgesteld voor het tekort aan begraafcapaciteit. In het Plan van Aanpak is rekening gehouden met opmerkingen van de raad, wensen van inwoners en de actuele behoefte- en capaciteitbepaling.

In de gemeente Waalwijk is een totale begraafcapaciteit van circa 15.500 graven. Van dit aantal zijn 3.100 graven direct beschikbaar voor het doen van begravingen. Tot 2046 ( voor de bijzondere begraafplaatsen tot 2043) bestaat binnen de gemeente een behoefte aan 9.500 nieuwe graven. Geconcludeerd wordt dat voor een totaal van 9.500 3.100 = 6.400 graven capaciteit beschikbaar moet worden gemaakt. Om op een begraafplaats meer ruimte voor begraafcapaciteit te maken zijn er drie mogelijkheden:

- herinrichten van de begraafplaats: hieronder wordt verstaan het beschikbaar maken van begraafcapaciteit door, met toestemming van nabestaanden, leegmaken van een graf (waarvan de minimale grafrusttermijn en het grafrecht zijn verstreken) door het herbegraven van de stoffelijke overschotten in een familiegraf of verzamelgraf. Het herinrichten van graven levert graven op die daarna opnieuw kunnen worden uitgegeven. Het draagt bij aan een optimaal gebruik van de begraafcapaciteit en ook aan de kwaliteit van begraafplaats
- inbreiding van graven en het uitbreiden van de begraafplaats: dit houdt in dat, zonder de bestaande begraafplaatsinrichting aan te passen, nieuwe graven worden ingericht in delen van de begraafplaats die daarvoor oorspronkelijk niet bestemd waren.
- Uitbreiding van begraafplaats: dit is voor alle gemeentelijke begraafplaatsen (behalve de begraafplaats aan de Heistraat) een mogelijkheid ommeer begraafcapaciteit te creëren.

Aan alle drie de mogelijkheden zijn voor-en nadelen verbonden. In het Plan van Aanpak wordt de oplossingsrichting voor elke kern van Waalwijk voorgesteld. Bij alle scenarios wordt uitgegaan van het afstoten van begraafplaats St. Anthonius van Padua. Voor het afstoten van deze begraafplaats geldt dezelfde procedure als bij herinrichting, dat wil zeggen dat alle rechthebbenden aangeschreven worden. Rechthebbenden die niet achterhaald kunnen worden, worden met een publicatie en aanplakking achterhaald. Het terrein van de begraafplaats komt na afstoting beschikbaar voor nieuwe ontwikkelingen. De opbrengsten van deze herontwikkeling worden gebruikt om de kosten van de uitvoering van het Plan van Aanpak te dekken. Uit stedenbouwkundig onderzoek blijkt dat het terrein geschikt is voor woningbouw.

Waalwijk
Het college stelt voor om voor begraafplaats Bloemenoord te kiezen voor herinrichten. Uitbreiding van de begraafplaats met de bestaande uitbreidingslocatie (het nabijgelegen perceel van 4000m2) biedt geen oplossing (= begraafcapaciteit) voor de langere termijn. Het aantal van 520 graven dat daar te realiseren is, is slecht 26% van de benodigde capaciteit. Herinrichting van begraafplaats Bloemenoord levert voldoende begraafcapaciteit op. Bovendien zijn er geen inrichtingskosten en blijven de beheer- en onderhoudskosten gelijk. Daarnaast stelt het college voor om het aantal asbestemmingsplaatsen in Waalwijk te verhogen, wil het zich oriënteren op alternatieve begraafvormen en treedt zij in gesprek met de moslimgemeenschap om te bepalen welke behoefte er is ten aanzien van het op Islamitische wijze begraven binnen Waalwijk.

Sprang-Capelle
Het college stelt voor de begraafplaats aan de Tilburgseweg tegelijk uit te breiden en opnieuw in te richten. Veel inwoners van Sprang hebben bezwaar tegen het ruimen van graven. Zij willen de sfeer en het karakter van de begraafplaats bewaren. Een aantal van hen heeft echter de wens uitgesproken om verschillende graven samen te voegen tot één familiegraf. De graafcapaciteit die hierdoor vrijkomt, zorgt ervoor dat maar kleine stukken van de uitbreidingslocatie gebruikt hoeven te worden. Hierover moet met de inwoners van Sprang verder gesproken worden gesproken.
Verder wil het college beleid vaststellen voor de monumentale graven en grafvelden op de begraafplaats aan de Tilburgseweg. Voor de begraafplaats Heistraat kiest het college voor herinrichten. Er is hier geen uitbreidingslocatie beschikbaar. Deze herinrichting dient voor 2019 gereed te zijn.

Waspik
Voor de begraafplaats De Roonlaan in Waspik is herinrichting de beste oplossing. Deze herinrichting moet in 2029 gereed zijn om aan de begraafbehoefte te kunnen voldoen. Voor 2012 moet ook het aantal asbestemmingen in Waspik worden uitgebreid. Verder wil het college in overleg met de houders van de bijzondere begraafplaatsen in Waspik, met name de RK Begraafplaats Bartholomeusparochie, bekijken of verplaatsing van begraafbehoefte tot de mogelijkheden behoord.

Publicatie datum 18-12-2007