Gemeente Waalwijk Masterplan voor modernisering Waalwijks bedrijventerrein Haven I t/m VI

De Waalwijkse bedrijventerreinen Haven I tot en met VI zijn door het ministerie van Economische Zaken aangewezen als zogenaamde Topper-terreinen. Dit houdt in dat het ministerie deze bedrijventerreinen van groot belang acht voor de regio en dat zij voor de vernieuwing daarvan subsidie beschikbaar willen stellen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de gemeente Waalwijk aan een paar voorwaarden voldoen. De eerste is het opstellen van een Masterplan. Dit plan vormt de basis voor de projectvoorstellen die industrieterrein Haven I t/ VI gaan moderniseren. Het college van Waalwijk heeft besloten om het plan in januari 2008 ter kennisname aan de gemeenteraad voor te leggen.

Goedkeuring noodzakelijk
Goedkeuring van de gemeenteraad is overigens noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de Topper-gelden. Na de raad moet ook het ministerie van EZ het Masterplan nog goedkeuren. Pas dan wordt het mogelijk om via projectvoorstellen het industrieterrein Haven I t/m VI te revitaliseren/ herstructureren met behulp van de subsidiegelden.

Samenwerking met de BOM
De gemeente heeft in samenwerking met de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) het Masterplan opgesteld. In dit plan staat beschreven wat de huidige kwaliteit is van het industrieterrein door middel van een sterkte-zwakte analyse. Op basis van deze analyse staan potentiële projecten genoemd die leiden tot verbetering van de kwaliteit. Aan de projecten zijn samen met het bedrijfsleven prioriteiten toegekend.

Aantal projecten
Of en hoeveel projecten er uitgevoerd worden is afhankelijk van de criteria die het ministerie van EZ stelt. Het is duidelijk dat er nog Topper-subsidie te vergeven is. De hoogte daarvan is afhankelijk van het moment dat een projectvoorstel wordt ingediend. Het ministerie dekt de kosten van een ingediend project voor maximaal vijftig procent. Voor Waalwijk geldt verder een maximum van 7,5 miljoen euro te ontvangen subsidie. De gemeente beschikt over een revitaliseringfonds, waarin op dit moment 800.000 euro zit. Dit fonds kan oplopen tot 5,2 miljoen euro bij de totale uitgifte van Haven Zeven.

Publicatie datum 18-12-2007