Studenten werken weer harder

Studenten besteedden vorig jaar meer tijd aan hun studie dan in het studiejaar 2004/2005. De tijdbesteding aan de studie steeg van 32 naar 34 uur per week. Ook de studievoortgang in zowel het hbo als het wo is verbeterd. Dit blijkt uit de Studentenmonitor 2006, het jaarlijks terugkerend onderzoek onder ruim 14.000 hbo- en wo-studenten.

In het hbo studeren voltijders gemiddeld 35,5 uur per week, in het wo gemiddeld 32 uur. In het wo vragen bètatechnische opleidingen en opleidingen in de sector Gezondheidszorg meer tijdsinvestering van studenten dan alfa- en gamma-opleidingen. Hbo-studenten aan een kunstopleiding besteden de meeste tijd aan hun studie. Het aantal uren dat studenten besteden aan een bijbaan is eveneens licht gestegen; van 8,6 uur per week naar 9,4 uur per week.

De Studentenmonitor besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan de overgang van bachelor naar master. De grote meerderheid van de wo-studenten (87%) wil na afronding van hun bachelor doorstuderen, tegenover een kwart van de hbo-studenten. De meeste studenten (80%) kiezen voor een masteropleiding die inhoudelijk aansluit op de bachelor. Bijna de helft van de hbo-studenten en vijf procent van de wo-studenten is van plan met het bachelordiploma op zak een baan te gaan zoeken.

Ruim 14 procent van de studenten verbleef voor de studie een tijd in het buitenland (13% in het hbo en 17% in het wo). Het aandeel studenten met studiegerelateerde buitenlandervaring is sinds 2001 nauwelijks gestegen. Vooral persoonlijke omstandigheden, geldgebrek en de angst voor studievertraging weerhouden studenten van een buitenlands studieverblijf.

In de Studentenmonitor is een indicator ontwikkeld voor het beleidsmatig kunnen volgen van het aantal extra gemotiveerde studenten: dit zijn studenten die uitzonderlijk gemotiveerd zijn, een zeer hoge inzet tonen en meer dan 35 uur per week studeren. In de totale studentenpopulatie is over alle jaren sprake van 18 procent uitzonderlijk gemotiveerde studenten.

Noot voor redacties (