Ingezonden persbericht


Persbericht

Wederom een Nederlands varkenstransport in Duitsland van de weg gehaald

Naar nu bekend is geworden heeft de Duitse politie deze maand op de snelweg A2 van Oberhausen naar Berlijn een Nederlandse truck aangehouden. De chauffeur werd beboet voor overtreding van de rijtijden, voor overbelading van de truck, die 51 ton woog in plaats van de wettelijke toegestane 40 ton, en het ontbreken van water aan boord voor de dieren.

De vrachtauto met aanhanger was onderweg van Nederland naar Tsjechië toen het bij Braunschweig werd aangehouden. Dit is het zoveelste voorval met Nederlandse veetransporten naar het buitenland.

Minister Verburg heeft in september naar aanleiding van eerdere incidenten de Tweede Kamer toegezegd weer 'controle aan de klep' door de VWA in te voeren, maar heeft die toezegging (buiten beeld) weer ingetrokken toen de publieke ophef was weggeëbd. Net als bij eerdere overtredingen heeft ook nu weer de chauffeur gewoon de noodzakelijke exportvergunning van de VWA gekregen. Ook dit incident had voorkomen kunnen worden door controle aan de klep in plaats van een controle vanachter het bureau.

CDA landbouwwoordvoerder Henk Jan Ormel (tevens dierenarts) heeft er voor heeft gezorgd dat deze strengere controle er niet kwam. Hij vond alle opwinding over de veetransporten zwaar overdreven. Gelukkig denkt de Duitse politie er anders over.

In dit geval gaat het om een transportbedrijf uit Gelderland dat, voor zover bekend, nog niet eerder in aanraking is geweest met justitie.

Op mail.varkensinnood.nl zijn foto's te downloaden van dit transport. Deze foto's zijn rechtenvrij te gebruiken, doch onder voorwaarde dat Varkens in Nood/Dier en Recht onder de foto of in het artikel duidelijk wordt vermeld en dat op de foto de tekst Animals' Angels zichtbaar is.

Ook van andere recente overtredingen zijn foto's beschikbaar. Ook bij gebruik van deze foto's is naamsvermelding Varkens in Nood/Dier en Recht verplicht. Op de website van Dier en Recht is een overzicht te vinden van eerdere misstanden met veetransporten.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Hans Baaij of Patricia Beekelaar
020 6177757 / 06 26676868

Stichting Varkens in Nood
varkensinnood.nl
Tel: 020 - 61 777 57
Fax: 020 - 417 78 50