Gemeente Lochem
Nieuws > Actueel
Nieuw project moet verdroging tegengaan
Afdrukversie openen in nieuw venster
Stelkampsveld en deel Beekvliet gaan op de schop
Verdroging bedreigt het bos- en natuurgebied Stelkampsveld en een gebied nabij het landgoed Beekvliet. Een anti-verdrogingsproject moet het tij keren. Het project voorziet ook in een verbetering van de landbouwstructuur, natuur, landschap en recreatiemogelijkheden.
Het terrein in kwestie ligt tussen Barchem en Borculo, heeft een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare en ligt voor zo'n tachtig procent binnen de grenzen van de gemeente Lochem. De resterende oppervlakte ligt in de gemeente Berkelland. In dit gebied ligt het circa 90 hectare grootte Natura2000-gebied Stelkampsveld.
Het project zal worden getrokken door een stuurgroep die is samengesteld door de provincie Gelderland. In deze stuurgroep Beekvliet/Stelkampsveld zitten vertegenwoordiger van de verschillende betrokken organisaties: leden van de Stuurgroep Neede-Borculo (voorheen Gebiedscommissie) en vertegenwoordigers van het Waterschap, de gemeente Lochem, de gemeente Berkelland en Staatsbosbeheer. De stuurgroep gaf op 8 november de aftrap voor het project door een begin te maken met het opstellen van een plan van aanpak voor het gebied. Inmiddels is een startdocument gemaakt, waarin een beschrijving van het gebied staat en waarin de problemen die er spelen zijn opgenomen. Ook staat in het startdocument verwoord met welk beleid en met welke randvoorwaarden en uitgangspunten rekening moet worden gehouden bij het maken van de plannen.
De komende jaren wacht de stuurgroep een flinke uitdaging. Zo moet het gebied officieel nog worden begrensd als Natura2000-gebied. Vooruitlopend hierop gaat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) het beheerplan in het kader van Natura2000 alvast opstellen. Dit beheerplan geeft duidelijkheid over de maatregelen die nodig zijn om bepaalde natuurwaarden in stand te houden. Ook wordt in het beheerplan duidelijk welke activiteiten in en nabij het gebied niet schadelijk zijn voor de natuur.
Om de verdroging in kaart te brengen, voert het Waterschap het proces voor het vaststellen van het Gewenste Grond en Oppervlaktewater Regime (GGOR) uit. Door het beheerplan en het GGOR parallel te laten lopen en gelijktijdig ook een uitvoeringsprogramma op te stellen, willen provincie en stuurgroep bereiken dat de maatregelen en consequenties goed op elkaar zijn afgestemd.
De planning is dat het project in 2013 wordt afgerond.
Op de foto het dempen van de afwateringssloot door het natuurgebied najaar 2006 door gedeputeerde Keereweer en waterschapsbestuurder Luttikhold.