Rijkswaterstaat wijzigt toepassing aanbestedingsprocedures

In het aanbestedingsbeleid van Rijkswaterstaat zijn vanaf 1 januari negen aanpassingen van kracht om meer ondernemingen de kans te geven om in te schrijven. Daarnaast draagt het bij aan de uniformering van de wijze waarop Rijkswaterstaat de markt benadert. De aanpassingen zijn gericht op de GWW opdrachten in de middenmoot. Dat zijn opdrachten boven de 1,5 miljoen, maar kleiner dan de hele grote projecten zoals A15 Maasvlakte-Vaanplein of A2 Maastricht. Bij de aanpassingen is rekening gehouden met de komende Aanbestedingswet.

Aanleiding voor de aanpassingen zijn de krappe marktsituatie en de ontwikkelingen van Rijkswaterstaat richting professioneel opdrachtgeverschap. Rijkswaterstaat wil de concurrentie bevorderen en de marktbenadering uniformeren. Dit past bij een efficiëntere werkwijze, een veranderingsslag waaraan Rijkswaterstaat actief werkt.

Hoewel de aanpassingen veelal een technisch juridisch karakter hebben, kunnen ze de aanbestedingsresultaten verbeteren. Enkele voorbeelden; Rijkswaterstaat start met het eerder aankondigen van aanbestedingen zodat de markt meer kan anticiperen. Verder worden de geschiktheideisen vereenvoudigd en hoeven combinaties voor hun geschiktheid niet langer te voldoen aan extra eisen. Inschrijvers krijgen ook meer tijd om hun aanbieding in te dienen. Als ontwerpinspanningen nodig zijn om de aanbieding te kunnen doen, krijgen de vijf beste inschrijvers een vergoeding van maximaal 50% van de geraamde ontwerpkosten. Rijkswaterstaat zet de beweging voort om kwaliteitscriteria zwaarder te laten wegen bij het bepalen van de winnende inschrijver. Als er hoge transactiekosten te verwachten zijn, kiest Rijkswaterstaat een aanbestedingsprocedure waarbij eerst de geschiktheid wordt vastgesteld. Zo lopen inschrijvers niet het risico om afgewezen te worden op geschiktheid terwijl ze de hele aanbieding al ingediend hebben. Shortlisten (het beperken van het aantal geschikte gegadigden) is op dit moment door de overspannen markt niet nodig, maar blijft qua aanbestedingsregelgeving mogelijk als er een surplus aan aanbieders is.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed