Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe aanpak alcoholgebruik minderjarigen in de openbare ruimte

Bureau Halt Rotterdam Rijnmond is een nieuw project gestart met betrekking tot overmatig alcoholgebruik onder minderjarigen. Bureau Halt is een organisatie die minderjarigen een alternatieve straf oplegt, nadat ze door de politie zijn opgepakt, als ze iets fout gedaan hebben. Minderjarigen die vanwege overmatig alcoholgebruik in de openbare ruimte worden aangehouden krijgen een werkstraf én een leerstraf. In deze leerstraf worden jongeren geïnformeerd over de gevaren van overmatig alcoholgebruik.

De reden dat het alcoholgebruik van minderjarigen nu de aandacht heeft (het project gaat gelden in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond) is tweeledig. Ten eerste gaat alcoholgebruik regelmatig gepaard met allerlei neveneffecten zoals: vervuiling, overlast, vernielingen en intimidaties.

Ten tweede heeft het gebruik van alcohol, zeker wanneer dit op jonge leeftijd gebeurt, negatieve gezondheidseffecten. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van deze gevolgen, zoals groeiachterstand, leerproblemen, onherstelbare schade aan de hersenen of verslavingsrisico.

Graag willen wij ouder(s)/verzorger(s) van minderjarigen uitnodigen op 10 januari 2007 om 19.30 uur op het gemeentehuis om deel te nemen aan een informatieavond over alcohol en drugs. Tijdens deze informatieavond lichten wij u in over de gevaren en gevolgen van genotmiddelen, bieden wij u handreikingen voor het omgaan met genotmiddelen en laten wij u zien hoe wij met dit vraagstuk omgaan. De avond wordt gehouden in nauwe samenwerking met Bureau Halt en Bouman GGZ. Indien u wilt deelnemen kunt u zich aanmelden bij de heer J.D. Mes per e-mail: j.d.mes@capelleaandenijssel.nl of via tel. 2848262.