Gemeente Den Haag

Inspraak over nieuwe uitrengebieden voor honden(18 december)

Het concept besluit 'Gebiedsaanwijzingen in verband met honden' ligt van 9 januari tot en met 20 februari 2008 voor inspraak ter inzage in het gemeentelijk ContactCentrum en in de stadsdeelkantoren. Het college van Burgemeester en Wethouders wil hondenbezitters tegemoet komen en 42 nieuwe gebieden aanwijzen waar honden los mogen lopen. De inspraak gaat over aanwijzing van gebieden in Den Haag waar honden los mogen of verboden zijn en uitbreiding van de uitrengebieden op het strand.

Aanpassingen gebieden voor honden
Met de voorgestelde aanpassingen komt de gemeente de hondenbezitters zo veel mogelijk tegemoet in de behoefte aan meer uitrengebieden. Bij het zoeken naar nieuwe uitrengebieden zijn steeds de verschillende belangen van gebruikers en van de natuurwaarden afgewogen. In het concept aanwijzingsbesluit staat waar in Den Haag honden los mogen lopen en waar honden verboden zijn. De gebieden worden met borden aangegeven. Naast de speel- en ligweiden, kinderspeelplaatsen en schoolpleinen waar honden verboden zijn, wordt ook een aantal nieuwe locaties aangewezen waar honden niet zijn toegestaan. In de rest van de stad mag men altijd met de hond lopen, mits deze aangelijnd is.

Een belangrijke aanpassing is de uitbreiding van de gebieden voor honden op het strand. Op zowel het Noorder- als Zuiderstrand wordt het uitrengebied uitgebreid in de periode van 15 mei tot en met 1 oktober.

Nieuw is dat in die periode een bepaald deel van het Zuiderstrand in de avonduren als uitrengebied wordt aangewezen. Van 15 mei tot en met
1 oktober worden de volgende gebieden op het strand aangewezen als uitrengebied:
" het stranddeel op het Zuiderstrand tussen de strandopgang 9 (bij de Kwartellaan) en 10 (bij de Duivelandsestraat) (hier mogen honden nu ook al in deze periode los lopen);
" het stranddeel op het Zuiderstrand tussen de strandopgang 2 en de grens met de gemeente Westland;
" het stranddeel op het Noorderstrand tussen de strandopgang aan het einde van het Zwarte Pad en de grens met de gemeente Wassenaar; " het stranddeel op het Zuiderstrand tussen de strandopgang 2 en het Zuiderhavenhoofd tussen 21.00 en 07.00 uur.

In de periode van 1 oktober tot 15 mei blijft gelden dat honden overal onaangelijnd op het strand mogen.
Om de stad schoon te houden geldt in heel Den Haag een opruimplicht voor hondenpoep, ook op het strand.

Meer informatie
Na de inspraak en het vaststellen van het besluit 'Gebiedsaanwijzingen in verband met honden', komt er een nieuwe hondenkaart. Deze kaart geeft aan waar honden onaangelijnd mogen lopen in Den Haag en waar honden niet zijn toegestaan.

Meer informatie over de inspraak en een overzicht van de aan te wijzen gebieden, is vanaf 9 januari 2008 te vinden op de website www.denhaag.nl/honden en ligt ter inzage bij de stadsdeelkantoren.