Gemeente Rotterdam

Toezichthouders van onder andere gemeente Rotterdam, Gemeentebelastingen, de Belastingdienst en energiebedrijf Eneco hebben vanochtend een handhavingactie uitgevoerd bij woonwagencentrum Melachtonweg in deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Er zijn 10 woonwagens/chalets gecontroleerd. Tijdens de actie is op 3 plaatsen door Eneco fraude geconstateerd met energiemeters. Het energiebedrijf heeft hiervan aangifte gedaan. Van één persoon is de uitkering van sociale zaken stopgezet.

De actie van vanochtend maakt deel uit van een reguliere reeks controles van alle woonwagencentra in Rotterdam. Doordat de gemeente met enige regelmaat handhavingacties uitvoert, blijkt het aantal overtredingen af te nemen. Tijdens een handhavingactie controleren de gemeentelijke diensten Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dS+V, het gemeentelijk bureau Frontlijn, Gemeentebelastingen, de Belastingdienst en Eneco gezamenlijk centra op zaken zoals uitkeringsfraude, hennepkwekerijen en illegaal stroomgebruik.

De actie wordt uitgevoerd in het kader van het convenant Vrijplaatsen. Dit convenant regelt de samenwerking tussen het rijk, de gemeente, het openbaar ministerie en de politie bij de aanpak van groepen of locaties waarbij sprake is van, of een verhoogd risico op, stelselmatige overtreding van onder meer opiumwetgeving, sociale zekerheidswetgeving, belastingwetgeving, bouwregelgeving en leerplicht.

Bron: Bestuursdienst, 19-12-2007