Gemeente Gilze en Rijen

Resultaten publieksonderzoek wijzen uit:
Inwoners voelen zich thuis in de gemeente Gilze en Rijen

In september 2007 heeft een publieksonderzoek plaatsgevonden onder 1050 inwoners van de gemeente Gilze en Rijen. Uit het onderzoek blijkt dat 77% van de respondenten het woon- en leefklimaat goed tot uitstekend vindt. 70% voelt zich redelijk tot zeer betrokken bij de gemeente Gilze en Rijen, al is de betrokkenheid bij de eigen kern groter. 85% voelt zich redelijk tot zeer betrokken bij de eigen kern. Als gemiddeld eindcijfer krijgt de gemeente een 6,7.

In 2001 vond het vorige publieksonderzoek plaats in de gemeente. Ten opzichte van dit onderzoek scoort de gemeente in 2007 beter op bovengenoemde punten. Zo kreeg de gemeente in 2001 nog een 6,6 als eindcijfer en vond 70% van de bevolking het woon- en leefklimaat goed tot uitstekend. Ook de betrokkenheid bij de gemeente en de eigen kern is toegenomen.

Het onderzoek geeft verder aan dat er meer aandacht nodig is voor de dienstverlening van de gemeente. Het gebruik van en de tevredenheid met veel gemeentelijke diensten is toegenomen, maar verschillende aspecten van dienstverlening zijn ten opzichte van 2001 minder beoordeeld.

Aan de gemeentebalie bijvoorbeeld is de tevredenheid over het nakomen van afspraken en het uiteindelijke resultaat van het bezoek gedaald. Verder zijn inwoners van de gemeente minder tevreden over de telefonische dienstverlening.

De tevredenheid over het onderhoud van groen en straten is toegenomen. Over het optreden tegen vandalisme zijn inwoners het minst tevreden. Er mag meer aandacht zijn voor winkelvoorzieningen, met name in Gilze en parkeervoorzieningen in de woonwijken.

Het onderzoek is uitgevoerd door (onafhankelijk) onderzoeksbureau SGBO, onderdeel van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De respons was 46%, voldoende om betrouwbare uitspraken te doen. Met het onderzoek wilde het college inzicht krijgen in de wensen en opvattingen van inwoners over het functioneren van de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur, het beheer van de leefomgeving en de gemeentelijke voorlichting en deze vergelijken met de resultaten van het onderzoek uit 2001.

De gemeente gebruikt de onderzoeksresultaten om lopende activiteiten aan te scherpen en verbeteracties te formuleren.

>> Lees hier het volledige publieksonderzoek http://www.gilzerijen.nl/websites/common/download.asp?PropId=3932