Gemeente Gilze en Rijen

Aanhoudingsbesluit Wet geurhinder en veehouderij

Om te voorkomen dat er op basis van de Wet geurhinder en veehouderij vergunningen worden afgegeven die in strijd zijn met het op te stellen geurbeleid, heeft de raad op 17 december 2007 besloten verzoeken tot verlening van een vergunning in bepaalde gebieden aan te houden.

De nieuwe Wet geurhinder en veehouderij biedt gemeenten de mogelijkheid om middels een verordening, afwijkende geurnormen te hanteren. Hierdoor kunnen gemeenten de wet- en regelgeving op het gebied van geurhinder en veehouderij, afstemmen op hun ruimtelijke ordeningsbeleid. De gemeente Gilze en Rijen wil deze mogelijkheid benutten om aansluitend op de integrale herziening van het bestemmingsplan Buitengebied nader te onderzoeken of afwijking van de landelijke standaardnormen wenselijk is.

Ter voorbereiding op deze verordening is er een eerste verkenning uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat er voor enkele delen van het buitengebied, nader onderzoek wenselijk is. Dit onderzoek zal plaats vinden middels een zogenaamde Gebiedsvisie Geurbeleid. Uit dit onderzoek zal moeten blijken of afwijking van de normen wenselijk is, en zo ja in welke mate. Deze afwijkende normeringen zullen vervolgens in een verordening worden vastgelegd.

Om te voorkomen dat er gedurende de nadere uitwerking vergunningen worden verleend die in strijd zouden kunnen zijn met de verordening, heeft de raad op grond van artikel 7 van de Wet geurhinder en veehouderij op 17 december 2007 een aanhoudingsbesluit genomen. Dit besluit geldt voor een klein deel van het gebied rondom Gilze.

Hiernaast zijn de volgende situaties uitgezonderd van de aanhoudingsplicht:


* Vergunningen die feitelijk geen toename in geurhinder veroorzaken. Hiervan kan sprake zijn indien er meer dieren worden gehouden of de afstand tot het geurgevoelige object kleiner wordt, maar een verbeterd stalsysteem wordt toegepast.
* Vergunningen die voortkomen uit wet- en regelgeving ten aanzien van dierwelzijn. Het betreft hier dus de gevallen waarbij het aantal diereenheden gelijk blijft, maar de afstand tot gevoelige objecten kleiner kan worden.

Het aanhoudingsbesluit treedt in werking op 20 december 2007. Vergunningen op basis van de Wet geurhinder en veehouderij die op of na deze datum zijn ingediend, worden voor maximaal één jaar aangehouden. De ingediende milieuaanvragen die aangehouden zijn, worden in behandeling genomen op het moment dat de termijn van één jaar is verstreken óf de verordening in werking is getreden óf op het moment dat het aanhoudingsbesluit (deels) wordt ingetrokken.

Het besluit en de exacte begrenzing van de gebieden waarvoor de aanhouding geldt, kunt u vanaf 20 december 2007, gedurende werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagen van 8.30 tot 19.00 uur, inzien bij de gemeentebalie op het gemeentehuis van Gilze en Rijen (Raadhuisplein 1 te Rijen), de bibliotheek van Gilze (Augustinastraat 14 te Gilze), het gemeenschapshuis De Rietakker (Kapelstraat 5 te Molenschot) en het gemeenschapshuis The Chump (Gerardus Majellastraat 2 te Hulten). Daarnaast kunt u het besluit hier inzien.

Tegen het aanhoudingsbesluit staat geen bezwaar of beroep open.