Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 19 december 2007

Kenmerk 237

Amsterdam: woonsituatie grote gezinnen moet beter

Ruim 5000 grote gezinnen in Amsterdam wonen te klein. De krappe huisvesting leidt tot allerlei problemen: overlast voor omwonenden, gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden voor kinderen die te weinig ruimte hebben om te spelen en te leren. Om daar verbetering in te brengen heeft wethouder Tjeerd Herrema (Volkshuisvesting) de nota `Ruimte voor grote gezinnen' bekendgemaakt. Onder het motto `Kinderen Eerst' wordt een reeks maatregelen in gang gezet die tot betere woonomstandigheden voor grote gezinnen moeten leiden.

Een 21-jarige jongen tijdens een recent debat over jongerenhuisvesting:"Ik kom uit een gezin met heel veel kinderen. Ik ben op mijn 18e het huis uitgegaan, omdat het simpelweg te vol was bij ons thuis. Ik had nog geen recht op een woning, dus zwierf ik op straat of logeerde bij anderen."

In Amsterdam wonen ongeveer 16.000 gezinnen met drie of meer kinderen. Hiervan woont ongeveer een derde in een woning kleiner dan 60 m2. Onder meer in Amsterdam-West is dit een probleem. In Amsterdam zijn verder ongeveer 1000 multiprobleemgezinnen die in de meeste gevallen te krap gehuisvest zijn.

Ruimere huisvesting voor grote gezinnen staat al jaren op de politieke agenda. Toch komt de oplossing van het probleem te langzaam in zicht. Een `aanjaagteam' zal erop toezien dat de maatregelen daadwerkelijk uitgevoerd worden en het onderwerp op de agenda blijft staan. Om de huisvesting van grote gezinnen te verbeteren wordt een mix van maatregelen ingezet.
Dit zijn zowel bestaande als nieuwe maatregelen: · In `Bouwen aan de Stad' (december 2006) hebben gemeente en corporaties afgesproken dat er tot 2011 1500 grote woningen gebouwd zullen worden met een lage huur (tot 621,78). · Belemmeringen voor verhuurders om twee kleinere woningen samen te voegen tot één grote woning worden geschrapt: de gemeente vraagt geen woningonttrekkingsbijdrage meer en partijen werken samen aan een nieuw draaiboek `samenvoegen'.
· Met de corporaties is de aanbiedingsafspraak gemaakt dat er tot 2011 2500 grote woningen op Woningnet aangeboden zullen worden met een huur tot de huurtoeslaggrens ( 621,78), waarvan ten minste de helft tot de hoge aftoppingsgrens ( 526,89).
· De regeling `Van Groot naar Beter' probeert met een verhuiskostenvergoeding en een voorrangsregeling kleine huishoudens te verleiden te verhuizen naar een kleinere woning. Om het rendement te verhogen, wordt de regeling begin 2008 uitgebreid geëvalueerd en - indien nodig - aangepast. · In 2010 moeten 4800 extra woonplekken voor Amsterdamse jongeren in de leeftijd tot 26 jaar zijn gecreëerd. Dit is aangegeven in het `Uitvoeringsplan Jongerenhuisvesting' (16 november 2007). Van die 4800 zijn er 2800 bestemd voor jongeren uit grote gezinnen.
.

19 december 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 237 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

· In de `Beleidsovereenkomst Wonen 2007-2010' is afgesproken dat voor grote woningen getrapte voorrang ingevoerd wordt: een huishouden van vijf personen komt als eerste in aanmerking, vóór een huishouden van vier en daaropvolgend drie of minder personen. Op dit moment komt in 42% van de grote woningen die via Woningnet worden aangeboden een groot gezin terecht. · Het Aanjaagteam `grote woningen/grote gezinnen' gaat aan de slag, een integraal team met vertegenwoordigers van de Dienst Wonen, de stadsdelen en de corporaties. Het team stimuleert realisering van grote woningen, spoort knelpunten op en zoekt oplossingen, geeft advies over beleidskaders en regelgeving, bundelt informatie en verzamelt `best practises'. · Voorlichting aan grote gezinnen, vooral over mogelijkheden op de woningmarkt buiten de eigen buurt, wordt geïntensiveerd. Dit plan wordt momenteel samen met de Huurdersvereniging Amsterdam verder uitgewerkt. · Er wordt gezocht naar maatregelen op andere gebieden, zoals het creëren van extra ruimten in de buurt waar kinderen kunnen spelen of huiswerk kunnen maken. · In vier pilots van de centrale stad, de stadsdelen en de corporaties zetten partijen zich extra in voor de huisvesting van grote gezinnen. De pilots moeten `best practises', succes- en faalfactoren in beeld brengen. Eén van de pilots is het samenvoegen van kleine woningen naar grote woningen in stadsdeel Bos en Lommer. · Er komt nader kwalitatief onderzoek van de Dienst Wonen, waarbij uitvoerig met de gezinnen zelf gesproken wordt over woonwensen en woonervaringen en de rol die buurtbinding speelt bij het vinden van andere woonruimte.

Pb-237