Universiteit van Tilburg

19 december 2007

Peter Nissen benoemd tot hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het christendom

Benoeming per 1 september 2008 aan Universiteit van Tilburg

De universiteit van Tilburg heeft prof. dr. Peter Nissen benoemd tot hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het christendom. Peter Nissen zal in dienst treden op 1 september 2008. Hij gaat zich toeleggen op de recente geschiedenis van het christendom in de Westerse cultuur en samenleving.

Peter Nissen wil zich in zijn onderwijs en onderzoek in Tilburg concentreren op de doorwerking van de christelijke traditie van de 19e tot de 21e eeuw in de westerse cultuur, om de ingewikkelde wisselwerking tussen religie en cultuur beter te begrijpen. Daartoe zal hij de cultuur van alledag en de kunsten bestuderen, waarbij te denken valt aan feestcultuur, kleding, omgangsvormen, literatuur, architectuur, muziek en beeldcultuur. Zijn uitgangspunt is dat de christelijke traditie enerzijds een sleutel vormt tot het begrijpen van de Europese cultuur, en anderzijds diepgaand beïnvloed wordt door de culturele omgeving.

In de brede setting van de Tilburgse Faculteit Geesteswetenschappen, waar religie vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd, verwacht Nissen op zijn plaats te zijn. Zijn leerstoel zal bijdragen aan de bacheloropleiding 'Religie in samenleving en cultuur' en de master 'Christendom en cultuur' en een belangrijke rol vervullen in de faculteitsoverstijgende brede bachelor 'Liberal Arts' (vanaf september 2008).

"De nieuwe leeropdracht biedt mij de kans om mijn vleugels op cultuurhistorisch gebied breed uit te slaan en de uitdaging om mee te bouwen aan nieuwe opleidingen die over de klassieke grenzen tussen disciplines, vakgroepen en faculteiten heengaan", aldus de hoogleraar.

Peter Nissen (1957, Swalmen) studeerde filosofie en theologie aan het Grootseminarie Rolduc te Kerkrade en theologie en kerkgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Hij promoveerde aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam (cum laude). Vervolgens doceerde hij kerkgeschiedenis aan de Universiteit voor Theologie en Pastoraat te Heerlen, het Sint-Janscentrum te 's-Hertogenbosch en de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1994 tot 1998 was hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant (nu UvT) en in 1998 werd hij benoemd tot hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanaf 2006 was hij daar tevens hoogleraar Geschiedenis van het christendom. In Nijmegen fungeerde hij onder meer als decaan van de Faculteit der Theologie en voorzitter van de Facultaire Unie Filosofie en Theologie. Verder vervult Nissen talloze bestuurs- en adviesfuncties op het gebied van wetenschap, kerk, universiteit, cultuurgeschiedenis en letterkunde, is hij redacteur van het tijdschrift 'Speling' en de boekenreeksen 'Maaslandse monografieën' en 'Bijdragen tot de geschiedenis van het zuiden van Nederland' en is hij geen onbekende in het publieke debat over kerk en levensbeschouwing. Enkele van zijn belangrijkste publicaties zijn 'Wegen en dwarswegen. De geschiedenis van tweeduizend jaar christendom in hoofdlijnen' (met Nico van den Akker, 1999) en 'Geloven in de Lage Landen' (2004). Ook was hij mede-auteur van het 'Handboek Nederlandse Kerkgeschiedenis' (2006).