Ingezonden persbericht


19 december 2007 | debalie | centrum voor politiek en cultuur

De Glazen Bol gisteravond:

Dinsdagavond 18 december maakte de Chinese expert in buitenlandse zaken Zhang Xiaoming in een opvallend eerlijke bewoording duidelijk waar China botst met de Westerse wereld. 'Voor ons heeft non-interventie een universele waarde, mensenrechten niet. We hebben de universele verklaring van de rechten van de mens ondertekend, maar die rechten zijn natuurlijk helemaal niet universeel. Het idee van mensenrechten is overal anders, en horen niet thuis in internationale betrekkingen.' De Amerikaanse kenner van buitenlands beleid John Hulsman, onlangs ontslagen bij de conservatieve denktank Heritage door zijn aanhoudende kritiek op de regering Bush, daagde Xiaoming uit. Hij kreeg de Chinees zover toe te geven dat de de mislukking in Irak de Chinezen volledig koud laat. Dat het China alleen om de olie gaat, 'werkelijk alleen daarom.'

Tegelijk wil China geen ruzie met de VS, legde Xiaoming uit, en gek genoeg is dat juist de reden dat Chinese regering weigert de Soedanese regering ertoe te brengen de gewelddadigheden in Darfur te staken. 'De VS hebben geen zin in Chinese militaire inmening of druk. Dus daar beginnen we niet aan. Bovendien vind ik dat wij niet het recht hebben ons te mengen in binnenlandse aangelegenheden.'

De derde gast Mohamed Salih waarschuwde: 'China zal wel verantwoordelijkheid moeten tonen voor zijn daden wil het werkelijk een grote rol gaan spelen in de wereld: in Afrika bijvoorbeeld, maar ook op het eigen Chinese platteland, dat nog steeds te veel achterblijft bij economische ontwikkelingen.

De tweede aflevering in de serie De Geglobaliseerde Glazen Bol, dinsdagavond in De Balie, ging over het gedrag van de huidige supermacht, de VS, en die van de opkomende macht, China. De drie gasten zijn in Nederland op uitnodiging van De Balie, en spreken dezer dagen ook uitgebreid met Nederlandse media, wetenschappers en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De gasten:
Zhang Xiaoming (hoogleraar en plaatsvervangend directeur van de School for International Studies van Peking Universiteit) stond zaterdag in Het Betoog van de Volkskrant. Verder heeft hij gesproken met Trouw en het Financieele Dagblad. Dinsdagmiddag gaf hij een lunchseminar gegeven bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij sprak ook op Instituut Clingendael en met vertegenwoordigers van de UvA.

John Hulsman (Alfred von Oppenheim Scholar bij het Duitse comité voor internationale relaties in Berlijn) stond zaterdag eveneens in Het Betoog van de Volkskrant. Verder gaf hij een uitgebreid interview aan De Telegraaf. Woensdagmiddag 19 december geeft hij nog een lunchseminar opj Buitenlandse Zaken.

Mohamed Salih (professor Ontwikkelingspolitiek bij het Institute of Social Studies in Den Haag en bij de opleiding Politicologie aan de Universiteit Leiden) schreef zaterdag ook een artikel in de Volkskrant.

Een persbericht over de Geglobaliseerde Glazen Bol #3 (op 15 januari) zal donderdag worden verstuurd.