Prehistorische kano Wieringermeer (NH) op woensdag 19 december gelicht

17/12/2007 16:22



Staatsbosbeheer



Uitnodiging voor de pers

Bericht van Provincie Noord-Holland, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer

A.s. woensdagmiddag 19 december 2007 om 14.00 uur wordt de prehistorische kano, die in september is ontdekt, gelicht en voor onderzoek en restauratie overgebracht naar RACM Lelystad. U wordt van harte uitgenodigd om bij het lichten aanwezig te zijn.

Bij werkzaamheden in natuurgebied Dijkgatsweide, is dit najaar tijdens graafwerkzaamheden een prehistorische boomstamkano gevonden. Deze eikenhouten boomstamkano, uit omstreeks 3300 v Chr, is één van de oudste, meest complete kano's die tot nu toe in Nederland gevonden is. De kano uit de zogenaamde Trechterbekercultuur leert ons meer over de bewoners van die tijd. De huidige kuststrook was in die tijd een duinen- en kwelderlandschap waarin boeren ook jaagden op vogels en waterdieren. De kano kan dus van een vissende boer geweest zijn. Er is daarom een kans dat er ook nog fuiken in de omgeving worden gevonden.

De kano is tijdens het eeuwenlange verblijf in de grond o.a. door schimmelaantasting erg zacht geworden. Om te voorkomen dat het hout van de boot breekt, is besloten de kano, samen met de omliggende grond, als één blok te lichten. Hiervoor wordt een stalen bekisting rond en onder de kano geconstrueerd. De ingeblikte boomstamkano, die ongeveer 10 ton weegt, zal daarna worden overgebracht naar de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Lelystad. Daar wordt de kano geprepareerd, gedocumenteerd, geconserveerd en gerestaureerd. In 2008 wordt nader overleg gevoerd over conservering en restauratie van de kano en de plek waar het tentoongesteld zal gaan worden.

Programma:
Vanaf 13.15 ontvangst
13.30: toelichting bij het project
13.45: wandeling naar de vindplaats van de kano
14.00: het lichten van de kano
14.30: de kano is gelicht en ligt op een oplegger
15.00: vertrek kano richting Lelystad
15.15: afsluiting met borrel

U kunt uw auto parkeren op de Noorderdijkweg 24, 1771 MJ te Wieringerwerf. Dat is tevens het verzamelpunt. Het gebied is erg nat, vergeet uw laarzen en beschermende (over)kleding niet (bijvoorbeeld regenkleding).

Dijkgatsweide is een natuurontwikkelingsproject dat tot stand komt in samenwerking tussen Provincie Noord-Holland, Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer, gemeente Wieringermeer en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. RAAP West-Nederland begeleidt de berging van de kano, die door Grondverzetbedrijf van der Meer BV wordt uitgevoerd.





http://www.staatsbosbeheer.nl