Ingezonden persbericht
PERSBERICHT - DEN HAAG, MAANDAG 3 DECEMBER 2007
Film en debat in Filmhuis Den Haag op woensdag 19 december
Israël, Palestina en ik
Kees Beekmans, schrijver van 'Marokko voor beginners'
Kees Beekmans, voormalig VMBO-docent en docent Nederlands in Casablanca, historica, docente en schijfster Els van Diggele en journalist Imad El Kaka, spreken over hun houding tegenover het conflict in het Midden-Oosten. Wat heeft hun standpunt bepaald? Het gesprek wordt geleid door Naeeda Aurangzeb. Zij is journaliste en schrijfster, moslima van Pakistaanse afkomst, en verliefd geraakt op Israël.
Na jaren van stilte is er weer een begin van vredesonderhandelingen. Maar intussen heeft het conflict in het Midden-Oosten zich als een olievlek uitgestrekt naar het Westen. Het gaat niet alleen meer om het conflict tussen Israël en Palestina. Ook in het westen zien we de tegenstelling doorwerken in de samenleving. Hoe anders denken Nederlanders van verschillende culturele achtergrond over het conflict in het Midden-Oosten? Voelen ze zich vertegenwoordigd door het standpunt van de Nederlandse regering?
De panelleden reconstrueren hoe hun huidige standpunt tegenover het conflict gevormd is. Door opvoeding en geloof, door de media, door persoonlijke ervaringen? Zijn ze ooit van mening veranderd, en waarom?
In de jaren '70 van de 20ste eeuw trok de Nederlandse jeugd een jaar naar een kibboets in Israël. Het idealistische beeld van Israël heeft plaatsgemaakt voor het beeld van de onderdrukker die internationale akkoorden met voeten treedt. De in het Westen opgegroeide jongeren met een islamitische achtergrond identificeren zich eerder met de positie van de Palestijnen. Toch zijn weinigen van hen goed op de hoogte van de historisch gegroeide complexe situatie in Israel.
Het gesprek wordt voorafgegaan en gevolgd door 'Route 181', een film van Michel Khleifi en Eyal Sivan uit 2004, die we in twee delen vertonen. 'Route 181' plaatst het Midden-Oostenconflict in historisch perspectief. 181 verwijst naar de eerste resolutie aangenomen door de UN, die het territorium verdeelt tussen het Palestijnse en het Joodse volk. In het traject van deze theoretische grens, van zuid naar noord, worden herinneringen en geschiedenis in beeld gebracht. Hoe vertel je het verhaal van drie generaties, hoe doorkruis je 55 jaar van verlangen, bitterheid en rouw en hoe dring je door in het verleden, het heden en de toekomst? De film geeft inzicht in de contradicties die de bevolking in deze regio dagelijks beleeft.
Els van Diggele geschiedkundige en journaliste.
In 1986 maakte ze een reis van een jaar door Israël. Tijdens deze periode werkte ze een aantal maanden in een kibboets. Dit alles wekte een grote interesse bij haar op voor land en bevolking.
Ze werkte als journaliste voor o.m. De Telegraaf, Trouw en NRC Handelsblad. In 1996 vertrok ze opnieuw naar Israël. Ze was in eerste instantie van plan allerlei artikelen over het jodendom en Israël te schrijven maar het werd Een volk dat alleen woont, een in 2000 uitgegeven boek over de problematiek van de Joodse identiteit en wat dit voor splijtende gevolgen heeft voor de Israëlische maatschappij.
Imad el Kaka is een Palestijns-Nederlandse journalist en beleidsadviseur. Hij is co-voorzitter van Meeting the Enemy (een ontmoetingsplaats op internet voor Israëli's en Palestijnen) en presentator van Meetingpoint bij de Nederlandse Moslim Omroep. El Kaka debuteerde in 2002 samen met Hatice Kursun met het boek Mijn geloof en mijn geluk.
Kees Beekmans is docent Nederlands aan de universiteit van Casablanca. Na zijn studie werkte hij als journalist bij de Volkskrant. Tien jaar geleden besloot hij les te gaan geven op een 'zwarte school' in Amsterdam. Over zijn belevenissen als leraar schreef hij artikelen, waarvoor hij in 1995 zijn eerste Zilveren Zebra won. Ook zijn boek De jeugd van tegenwoordig handelt daarover. In 2005 vertrok hij uit nieuwsgierigheid voor een jaar naar Marokko, het land van zijn leerlingen. In zijn nieuwe boek Marokko voor beginners beschrijft hij zijn inburgering in een voor hem vreemde maar fascinerende cultuur. Hij vertrok als vrijgezel, maar trouwde uiteindelijk met een Marokkaanse én haar hele familie.
Naeeda Aurangzeb is van Pakistaanse afkomst. Ze studeerde Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was werkzaam als programmamaker bij RTV West, de NMO en de NCRV. Ze schreef het boek Verdreven Palestijnen (2005).
Israël, Palestina en ik
Woensdag 19 december Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag.
'Route 181' deel 1: 17.30 tot 20.00 uur
Gesprek: 20.00 tot 22.00 uur
'Route 181' deel 2: 22.00 tot 0.00 uur
Zie ook www.kosmopolisdenhaag.nl
KAARTVERKOOP
Toegangskaarten voor de film (deel 1 en deel 2 samen): ¤ 6,50. Toegang voor het gesprek gratis (wel apart reserveren). Kaarten via Filmhuis Den Haag, 070 3656030.
Alleen voor de pers: Bel Carla Tjon voor meer informatie op 070 3923760. Of mail naar carla@kosmopolisdenhaag.nl.