Technische Universiteit Delft

Energiepolitiek
door M&C

Promotie van mw. W.M.C. Beerepoot: "Energy policy instruments and technical change in the residential building sector"

19 december 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. W.M.C. Beerepoot | ingenieur in de techniek en maatschappij, Nederland
promotor | Prof.dr.ir. H. Priemus (TBM)

Energy policy instruments and technical change in the residential building sector
De Europese Unie heeft gekozen voor een communautaire aanpak van het energiebesparingsbeleid voor de gebouwde omgeving door middel van de EU richtlijn betreffende de Energieprestatie van Gebouwen (EPBD). Deze richtlijn vraagt alle lidstaten om uiterlijk 2009 energieregelgeving voor nieuwe gebouwen in de vorm van de energieprestatiemethode te introduceren. Gezien het belang van de transitie naar een duurzame energievoorziening en de ontwikkeling van innovatieve duurzame technologie is een randvoorwaarde voor beleidsinstrumentarium ten behoeve van energiebesparing in de gebouwde omgeving dat deze de ontwikkeling en diffusie van innovaties bevordert en in ieder geval een "lock-in" effect voorkomt.

Deze studie levert een bijdrage aan kennis over de neveneffecten van energieprestatiebeleid en concludeert dat het effect van het Nederlandse energieprestatiebeleid in het bevorderen van innovatie beperkt is. De verbeteringen van de energie-efficiëntie van gebouwen als gevolg van het energieprestatiebeleid in Nederland lijken voortgekomen te zijn uit de algehele optimalisatie van alle aan energie gerelateerde aspecten van de bouw. De isolatiegraad van gebouwen is verbeterd, hoewel niet spectaculair. Het rendement van de verwarmingstechnologie nam toe, hoewel dit deels het gevolg lijkt te zijn van de autonome technologische ontwikkeling die in de jaren tachtig is begonnen. De efficiëntie van de ventilatoren die worden gebruikt voor de ventilatie is verbeterd, evenals de efficiëntie van allerlei soorten aanvullende apparaten die nodig zijn voor de verwarmingstechnologie en die van warmteterugwinning in evenwichtige ventilatiesystemen. Hoewel het energieprestatiebeleid lijkt te hebben bijgedragen aan de optimalisatie van alle aan energie gerelateerde aspecten van de bouw, heeft het geen doorbraak opgeleverd op het gebied van innovatieve technologie zoals zonneboilers of warmtepompen.

De studie naar het sectorale innovatiesysteem van de Nederlandse bouwindustrie laat zien dat het projectgebaseerde karakter van de bouwsector het grootste obstakel is voor `leerrijke' samenwerking tussen diverse belanghebbenden, want het voorkomt hechte partnerschappen in het permanente netwerk, aangezien samenwerkingsverbanden met andere bedrijven slechts bestaan voor de duur van elk project. De studie levert tevens een bijdrage aan de discussie over de impact van overheidsbeleid voor energiebesparing in de gebouwde omgeving in de bredere context van klimaatbeleid.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 november 2007