Technische Universiteit Delft

Laminaten
door M&C

Promotie van mw. H.L. Gower: "Welding of a Metal-Polymer Laminate"

19 december 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw H.L. Gower | Master of Applied Science, Canada promotor | Prof.dr. I.M. Richardson (3mE)

Welding of a Metal-Polymer Laminate
Metaal polymeer laminaten zijn gewenst in de automobiel en luchtvaart industrie voor hun combinatie van een hoge stijfheid en een lage gewicht, ze hebben echter het nadeel dat ze alleen mechanisch met elkaar verbonden kunnen worden (bv door middel van klinknagels) of door te lijmen. De promovendus beschrijft een methode voor het gepulst laser lassen van een I-naad configuratie in van Steelite, een metaal polymeer laminaat met laag koolstofstaal buitenlagen en een polypropylene kern. De nauwkeurig gecontroleerde warmte-inbreng mogelijk gemaakt door gepulst laser lassen zorgt ervoor dat de buitenlagen aan elkaar gelast kunnen worden met een minimale beschadiging van de polyproylene kern.

Drie las regimes zijn onderzocht om te achterhalen welk lasvoorschrift zou leiden tot goede lassen met een minimale beschadiging van de kern. Deze las regimes zijn, enkele puntlassen, overlappend puntlassen en verspringende puntlassen. De overlappende puntlassen veroorzaakten de meeste schade aan het polymeer vanwege een te hoge warmte-inbreng; daarnaast hadden deze lassen de slechtste eigenschappen omdat koolstof vanuit het polymeer geabsorbeerd werd door het staal, resulterend in een brosse gietijzer structuur. De lasmethode van verspringende puntlassen geniet de voorkeur, daar de schade aan de polymere kern te verwaarlozen is en de las taaier.

Dit werk laat zien dat het mogelijk is om met behulp van gepulst laser lassen metaal polymeer laminaten met elkaar te verbinden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 november 2007