Ingezonden persbericht
Nieuw tijdschrift: P+ Bouwtrends over begeerlijk bouwen
Een nieuw tijdschrift over duurzaam bouwen, met in 1 klap bijna 25.000 lezers. Dat is uniek in de bouwwereld waar vele tijdschriften ieder doelgroepjes van enkele duizenden mensen bedienen. Duurzaam bouwen verdient beter, vonden de makers P+, het tijdschrift over duurzaam ondernemen in Nederland. Daarom krijgen alle lezers nu zes keer per jaar P+ BouwTrends automatisch meegezonden met P+, waardoor gebouwen die uitmunten in duurzaamheid voor een groot publiek zichtbaar worden. Vooral omdat deze huizen en kantoren zo begeerlijk zijn, schrijft hoogleraar Anke van Hal in het voorwoord. Zij voorziet alle objecten van haar deskundige commentaar. Architect Paul de Ruiter is de eerste pionier: lezers van P+ Bouwtrends krijgen een rondleiding van acht pagina's door het nieuwe hoofdkantoor voor Rijkswaterstaat in Middelburg dat hij ontwierp. Het eerste nummer is gratis te downloaden via P+.
We willen u verleiden
"We willen u verleiden", belooft Anke van Hal. Zij is als specialist duurzaam bouwen verbonden aan Nyenrode business universiteit en als hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de TU Delft.
Van Hal: "Waarom willen we dat? Omdat we gefascineerd zijn door de gebouwde omgeving 'nieuwe stijl'. De gebouwen die we u van plan zijn te tonen, zijn namelijk niet alleen mooi voor de mensen die er in wonen of werken, maar ook mooi in bredere zin. Ze zijn bijvoorbeeld extreem energiezuinig, of wekken hun eigen energie op waardoor ze losgekoppeld zouden kunnen worden van het elektriciteit of gasnet. Ze zullen soms opgebouwd zijn uit materialen die nauwelijks schade aan het milieu toe brengen: restproducten bijvoorbeeld of materialen die na sloop opnieuw gebruikt kunnen worden. De gebouwen die we u laten zien, besparen misschien veel water. Of ze zijn zo gebouwd dat ze de ondergrond niet beschadigen en na sloop een onaangetaste omgeving nalaten. Misschien zuiveren ze hun eigen afval wel op natuurlijke wijze waardoor een aansluiting op het riool niet meer nodig is. Het zijn dus 'slimme' gebouwen die doordacht ontworpen zijn en vol met innovaties zitten."
Tenslotte: "Maar bovenal zijn het mooie gebouwen die een positieve bijdrage leveren aan de omgeving waar ze in staan. Want dat is wat we u willen laten zien; dat mooi in de bouw meer kan betekenen dan een mooie gevel en praktische plattegrond alleen. En dat doen we in elk nummer van Bouwtrends, met minstens een object. Niet omdat er maar weinig projecten zijn die getoond kunnen worden, maar omdat we u liever één project goed laten zien dan veel projecten oppervlakkig. Wij willen u als het ware rondleiden en u verleiden tot de gedachte: 'Zo zou ik ook best willen wonen!' Of: 'Zo zou ik ook best willen werken!'"
Nederland aan inhaalrace begonnen
In P+ People Planet Profit zelf staat een analyse over de stand van zaken van duurzaam bouwen in Nederland. De conclusie: we stonden in Europa enkele tientallen jaren geleden bovenaan, maar hebben onze koppositie verloren door een te grote regelzucht. Zelfs de pioniers op het gebied van duurzaam bouwen werden hierdoor tot middelmatigheid gedwongen. Bewijs is dat een duurzaam fondsbeheerder als SNS Asset Management niet een Nederlandse ontwikkelingsmaatschappij in haar aanbevolen beleggingsuniversum heeft staan. Het zijn louter Britten en een Fransman. De inhaalrace is echter begonnen, met ontwikkelaars als OVG, de vastgoedpoten van grote banken als de Rabobank, maar ook het nieuwe Triodos Real Estate Development. De kans om alle ambities waar te maken ligt vooral in Almere, de stad die zich de komende jaren gaat verdubbelen en alleen maar in zee gaat met duurzame architecten, ontwikkelaars en bouwers (zie PDF-bijlage).
Het eerste nummer van BouwTrends is gratis te downloaden.
Het staat de komende 2 maanden prominent op de homepage van P+, en zal daarna ook in het archief te vinden zijn.
http://www.peopleplanetprofit.be
http://www.peopleplanetprofit.be/past26.htm