Ingezonden persbericht



debalie | centrum voor politiek en cultuur

Spanning tussen oude en nieuwe supermachten
met: Zhang Xiaoming, John Hulsman, Mohamed Salih en Shahram Entekhabi aflevering #2 | di 18 december 2007 | 20.00 uur | debat

De tweede aflevering in de serie De Geglobaliseerde Glazen Bol gaat over het gedrag van de huidige supermacht, de VS, en die van de opkomende macht, China. Zal de toenemende competitie tussen de VS en China leiden tot onhoudbare problemen of vinden ze manieren om goed met elkaar samen te werken? Wat zijn de gevolgen voor ontwikkelingslanden?

Onder Bush heeft Amerika veel aan prestige en invloed ingeboet. De nadruk op unilaterale 'hard power' doet Amerika's 'soft power' sterk afnemen. Deze trend wordt versterkt door de opkomst van China, dat juist veel aan 'soft power' heeft gewonnen, vooral economisch. In Afrika zijn de gevolgen daarvan goed merkbaar. De Chinese komst leidt tot een sterke economische groei zonder directe inmenging in soevereine aangelegenheden. Dit is echter geen onverdeeld positieve ontwikkeling. Ondertussen houdt de VS China met argusogen in de gaten en zijn ze zich in Beijing sterk bewust van het Amerikaanse 'containment'-beleid ten aanzien van China.

Hoe kijken de twee supermachten naar de wereld en hoe verhouden zij zich tot elkaar en tot ontwikkelingslanden, daarover gaan Zhang Xiaoming, John Hulsman en Mohamed Salih met elkaar in gesprek, onder leiding van Pieter van Os en Wilbur Perlot.

Het gesprek wordt onderbroken door een videobijdrage van Bahram Sadeghi waarvoor hij ditmaal naar Israël afreist om te praten met Amar C. Bakshi. Bakshi trekt de wereld rond voor de Washington Post met als vraag 'How the World sees America'. Sadeghi gaat een dagje met hem mee. De tweede bijdrage van Visual Foreign Correspondents is van de Iranese kunstenaar en architect Shahram Entekhabi. Hij zal tijdens het programma zijn werk inleiden.

Zhang Xiaoming is hoogleraar en plaatsvervangend directeur van de School for International Studies van Peking Universiteit. Op het ogenblik is hij een jaar visiting fellow bij de London School of Economics. Eerder werkte hij in Zweden, Zuid-Korea, Washington en bij Harvard Universiteit. Zijn vele publicaties gingen o.a. over de erfenis van de Koude Oorlog, de relatie van China met naburige landen en de mogelijkheden van betere samenwerking in Oost-Azië.

John Hulsman is werkzaam in Berlijn als Alfred von Oppenheim Scholar bij het Duitse comité voor internationale relaties. Hij behandelt daar de trans-Atlantische relaties en het Midden-Oosten. Hulsman was tot midden vorig jaar werkzaam bij de rechtse denktank Heritage Foundation. Hij werd ontslagen, omdat hij met de linkse Anatol Lieven het boek Ethical Realism: A Vision for America's Role in the World publiceerde. Het boek is door The New York Times zeer positief ontvangen als een duidelijke visie die Amerika uit de rommel van Bush zou halen, zonder te vervallen in isolationisme. Hulsman heeft in zijn carrière meer dan 1250 interviews gegeven, ruim 150 krantenartikelen geschreven en bijna 900 officiële briefings aan onder meer de CIA and de National Security Council.

Mohamed Salih is professor Ontwikkelingspolitiek bij het Institute of Social Studies in Den Haag en bij de opleiding Politicologie aan de Universiteit Leiden. Recent kreeg Salih een ere-doctoraat van de universiteit van Kopenhagen, vanwege zijn benadering van Afrikaanse politiek, die een combinatie is van politicologie en antropologie. Salih heeft meer dan twintig boeken en negentig artikelen gechreven over democratisering, politieke partijen en governance in Afrika. Een aantal van zijn publicaties gaat over Sudan, waar de Chinese zakelijke belangen een grote invloed hebben op de mogelijkheden voor vrede in onder anderen Darfur.

Shahram Entekhabi is een van oorsprong Iraanse kunstenaar, tegenwoordig actief vanuit Berlijn en London. In zijn werk staan gemarginaliseerde groepen centraal, die naar achter worden gedrongen in de wereld van 'wit, middenklasse, mannelijk en heteroseksueel'. Veel nadruk legt hij op de diaspora uit het Midden Oosten. Het werk van Entekhabi is wereldwijd te zien geweest op festivals. Nu dus in Amsterdam als onderdeel van Visual Foreign Correspondents.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 18 december, 20.00 uur | Prijs: 7 euro / 5 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda